2024. május 9., csütörtök

Török főkonzulátus nyílik Novi Pazarban

Még szorosabbak lesznek a török–szerb gazdasági és politikai kapcsolatok – A szerb elnök az infrastruktúra és az energetika terén számít áttörésre

Kétnapos szerbiai látogatásának első napján Belgrádban a szerbiai államvezetőség tagjaival folytatott tárgyalásokat Mevlüt Çavuşoğlu török külügyi tárcavezető, a központi témát a bilaterális kapcsolatok, a regionális egyensúly megőrzése és a gazdasági együttműködés képezte. Çavuşoğlu ma Novi Pazarban részt vesz Törökország ottani új főkonzulátusának megnyitóünnepségén. Mint mondta, Ankara lesz ezzel az első olyan állam, amelyik külképviseletet nyit Novi Pazarban, Sandžakban. Látogatása kapcsán adott nyilatkozatában Çavuşoğlu kiemelte, meglehetősen jók a kapcsolatok Szerbia és országa között, az államfői szinten kifejezetten olajozottan működik az együttműködés, a koronavírus-járvány ellenére is sikerült megőrizni a kapcsolatok intenzitását, és megtartani a látogatások gyakoriságát a legmagasabb államközi szinteken. Előrevetítette, hogy rövidesen Ivica Dačić, a köztársasági parlament elnöke látogat el Törökországba.

Çavuşoğlu kedden tárgyalt Ana Brnabić kormányfővel, Aleksandar Vučić államfővel és Nikola Selaković külügyminiszterrel is. Bejelentette, hogy Ankara az év végéig vendégül látja a szerb köztársasági elnököt, az államközi együttműködési tanács soron következő ülését tartják majd meg, s jelenlegi szerbiai útja voltaképpen előkészület erre az értekezletre. Törökország és Szerbia szándéknyilatkozatot írt alá Belgrádban arról, hogy mindkét ország a minisztériumok közötti mélyebb együttműködés megteremtése mellett foglal állást.
– A Novi Pazar-i főkonzulátus megnyitása nagyban hozzájárul majd a kapcsolatok fejlesztéséhez, melyek történelmi, kulturális szálakon alapulnak. Törökország számára ugyanakkor nagyon fontos a Nyugat-Balkán régiójában a békének és a stabilitásnak a megőrzése, Szerbiának pedig kulcsfontosságú szerepe van az egyensúly szavatolásában egész Délkelet-Európában – értékelte Mevlüt Çavuşoğlu.
Vučić is a két állam közötti kiváló kapcsolatokra helyezte a hangsúlyt, melyek, mint mondta, nagyban köszönhetők a Recep Tayyip Erdoğan török államfővel kiépített jó viszonynak is. Erdoğan személyesen is lépéseket tett annak érdekében, hogy minél több török befektető válassza Szerbiát, s ez mindenképpen tiszteletet érdemlő, jelentős tett volt – fogalmazott az államelnök. Jelentős török beruházások történtek Szerbia kevésbé fejlett térségeiben is, ami sokat jelent az adott önkormányzatok felépülése érdekében – emlékeztetett Vučić. Az államfő elmondása szerint az elmúlt két év a beruházások számának növekedéséről szólt, s remélhetőleg így alakulnak az előttünk álló évek is, elsősorban az infrastrukturális beruházások terén. Az energetika, az idegenforgalom és az oktatás területén is még számos lehetőség van – állapította meg az elnök.
A török és a szerb tisztségviselők egyetértettek abban, hogy a két ország közötti kapcsolatok húzóerejét voltaképpen a gazdaság és a kereskedelem jelenti. A szabadkereskedelemről szóló egyezmény kifejezetten jó hatással volt az országok közötti gazdasági kapcsolatokra. Ezeket 2019-ben írták alá és nemrégiben módosították további részletekkel. Tavaly, a lezárások és a vírushelyzet ellenére elérte a másfél milliárd dollárt az árucsere-forgalom értéke, az idén azonban már kétmilliárdos forgalomra számítanak. A két ország elnöke középtávú célként tűzte ki az éves ötmilliárd dolláros forgalmat.
A török beruházók eddig 250 millió dollárt ruháztak be Szerbiába, elsősorban a textilipar, a gépkocsialkatrész-gyártás, a bankpiac, turizmus, kis- és nagykereskedelem területén.

A török beruházók eddig 250 millió dollárt ruháztak be Szerbiába (Fotó: Beta)