2024. május 4., szombat

Rendkívüli a helyzet Vajdaságban

Egyre valószínűbb, hogy a téli iskolaszünet december 21-étől január 20-áig tart

Megvitatják az általános iskolák felsős diákjai és a középiskolások távoktatásra való áttérésének a lehetőségét.

Tömegeket vonzó helyek este 6 és reggel 5 óra között nem tarthatnak nyitva (Ótos András felvétele)

Tömegeket vonzó helyek este 6 és reggel 5 óra között nem tarthatnak nyitva (Ótos András felvétele)

Keddtől kezdik alkalmazni az ország területén a köztársasági kormány szombaton elfogadott legújabb járványügyi korlátozásait. Ezek némelyike új intézkedés, némelyike viszont a korábban elfogadottaknak a nyomatékosítása. Ami a nyitvatartást illeti, a kormányrendelet értelmében december 3-áig a vendéglátóhelyek, a bevásárlóközpontok, a mozik és a többi kulturális létesítmény, valamint a fogadóirodák és az egyéb, szerencsejáték szolgáltatását nyújtó létesítmények este 6 és reggel 5 óra között nem tarthatnak nyitva. A boltok és a többi kiskereskedelmi létesítmény este 9 óráig tarthat nyitva. A nyitvatartási korlátozás nem érinti a gyógyszertárakat és az üzemanyagtöltő állomásokat.

Maja Gojković művelődési és tájékoztatási miniszter tegnap írásban kérvényezte a köztársasági egészségügyi válságstábtól, hogy az említett nyitvatartási korlátozások ne vonatkozzanak a kulturális létesítményekre, mivel értékelése szerint az ezekben szervezett programok járványügyi szempontból nem jelentenek veszélyt. Emellett Maja Gojković a válságstáb megalakításáról szóló döntés módosítását indítványozta, abból a célból, hogy abban az általa irányított minisztérium képviselője is helyet kapjon.

A hétfői járványügyi jelentés értelmében egy nap alatt hivatalosan 15 061 koronavírustesztet végeztek el, ebből 5067-nek az eredménye volt pozitív. A pozitivitás aránya 33,64 százalék. Lélegeztetőberendezés segítségére 216 személynek van szüksége. A hivatalos jelentés szerint az említett 24 óra alatt 38 páciens hunyt el a betegség szövődményeinek következtében, ezzel 1237-re nőtt az elhunytak száma; a halálozási arány 0,98 százalék. Jelenleg 6329 személyt gyógykezelnek kórházban.

A B92 hírportál értesülései szerint a vasárnap és a hétfő között eltelt egy napban Belgrádban 1498 fertőzöttet azonosítottak, Újvidéken 426-ot, Kragujevacon pedig 259-et. A legtöbb fertőzést jegyző szerbiai városok listájára került újfent Pancsova (126), Nagybecskerek (82), Nagykikinda (82) és Szabadka (79).

A Vajdasági Közegészségügyi Intézet ma reggel közzétett jelentésének értelmében a hétvége két napja alatt a tartomány területén 2117 újonnan azonosított fertőzöttet jegyeztek (egy héttel ezelőtt, a hétvégén 1407 fertőzést jegyeztek), a legtöbbet, 677-et, Újvidéken. A tartományban jelenleg 15 651 aktív fertőzést tartanak nyilván. A 45 helyi önkormányzat közül az intézet mostanra 44-ben minősítette rendkívülinek a járványhelyzetet. Adán egyelőre még nem rendkívüli, de különösen kedvezőtlennek minősül a járványhelyzet – derül ki a jelentésből.

TÍZSZER TÖBB FERTŐZÖTT

Predrag Kon epidemiológus, a válságstáb tagja megismételte korábbi kijelentését, miszerint a hivatalosan jegyzettnél jóval, legalább tízszer több a fertőzött országszerte. Szinte bárki fertőzött lehet – emelte ki a Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozva.

Predrag Kon elégedettségének adott hangot, amiért az Irinej pátriárka halála alkalmából szervezett szertartásokon a többség betartotta a járványügyi intézkedéseket, illetve mindent megtettek annak érdekében, hogy a jelenlevők betartsák az intézkedéseket, azzal, hogy „természetesen voltak olyanok, akik nem a szabályokkal összhangban jártak el”. Biztosan történt fertőzés, ám hogy mennyi, az nagyjából egy hét múlva derül ki – hangzott el a beszélgetés folytatásában.

A szakértő az egy hete hatályba lépett intézkedések eredményével is elégedett, szerinte a vírus lassabban terjed, s ez kizárólag az intézkedéseknek köszönhető. Ezzel párhuzamosan Predrag Kon elégedetlenségének adott hangot, amiért a válságstáb pénteken javasolt intézkedései közül nem mindegyiket hagyta jóvá a kormány, és a jóváhagyottak csak holnaptól lépnek hatályba. A válságstáb egészségügyi szakértői pénteken a kedden hatályba lépő korlátozásoknál szigorúbbak foganatosítását javasolták, egyebek mellett azt, hogy a vendéglátóhelyek már 17 órakor bezárjanak. Pénteken az intézkedéseket sürgősként javasolták, ám „azokat csak most kezdik alkalmazni” – fejtette ki Predrag Kon, aki szerint ez egyebek mellett Irinej pátriárka temetésével és a gazdasági érdekekkel magyarázható. A válságstáb egészségügyi szakértői senkit sem szeretnének bezárni, ám a helyzet megköveteli a gyors és a határozott fellépést – nyomatékosította.

EGYÉGES TÉLI TANÍTÁSI SZÜNET

Egyelőre nem indokolt az oktatási intézményekben a tantermiről áttérni a távoktatásra – értékelte Srđa Janković immunológus, a válságstáb tagja, de azt is megjegyezte a folytatásban, hogy ez a pillanat egyre közelebb van.

– Az említett döntést annak alapján hozzuk meg, hogy a vírus „mennyire jutott be” az iskolákba.  Egyelőre nem indokolt megtenni ezt a lépést. Jelenleg azok az osztályok térnek át az e-oktatásra, amelyekben terjed a vírus – fejtette ki Srđa Janković a Pink tv-nek nyilatkozva.

Annak a lehetőségét vizsgálják, hogy áttérjenek az e-oktatásra az általános iskolák felsős diákjai és a középiskolások (Ótos András felvétele)

Annak a lehetőségét vizsgálják, hogy áttérjenek az e-oktatásra az általános iskolák felsős diákjai és a középiskolások (Ótos András felvétele)

Szintén az oktatás témájához kapcsolódóan, a B92 hírportál összeállítása szerint, Branko Ružić oktatási miniszter azt mondta, hogy a teljes oktatási rendszer biztosan nem tér át a távoktatásra, annak a lehetőségét viszont felülvizsgálják, hogy az általános iskolák felsős diákjai (ötödiktől nyolcadik osztályig) és a középiskolások áttérjenek az e-oktatásra. Mint hozzátette, az is egyre valószínűbb, hogy a téli iskolaszünet december 21-én kezdődik és január 20-áig tart, beleértve ebbe Vajdaságot is.

Egyéb helyi önkormányzatokat – egyebek mellett Dimitrovgradot, Verbászt és Paraćint –  követően tegnap óta Borban is a távoktatásra tértek át az oktatási intézmények, erről döntött a helyi válságstáb. Ez alól kivételt képez az általános iskolák alsó tagozata. Az intézkedés december 4-éig marad hatályban. A čačaki válságstáb szintén arról határozott, hogy a diákok a következő két hétben biztosan távoktatásban vesznek részt.

A VAKCINA HATÁSÁRA VÁRNI KELL

Marijan Ivanuša, az Egészségügyi Világszervezet szerbiai irodájának igazgatója attól tart, hogy Szerbiát nem sok választja el a teljes zárlattól. Amennyiben a polgároknak legalább a 95 százaléka következetesen viselte volna a védőmaszkot, az ország nem jutott volna el idáig – tette hozzá az N1 tv vendégeként Marijan Ivanuša.

– Folyamatosan rosszabbodott az elmúlt hetekben a helyzet, s ha nem változik, attól tartok, hogy Szerbiában is „megáll” az élet. Ennek súlyos következményei lennének a gazdaságra nézve, a gazdaságnak pedig az egészségügyi rendszerre és az emberek egészségére, ezért az Egészségügyi Világszervezet álláspontja az, hogy az országok zárlatát csak végső esetben indokolt elrendelni. Nem létezik általános szabály arra vonatkozóan, hogy mikor indokolt elrendelni a zárlatot, ez egyebek mellett a vírus terjedésének módjától, valamint a kórházak leterheltségétől függ. A  vírus addig biztosan visszatér, amíg a lakosság kollektív immunitást nem szerez. Ennek egyetlen módja a vakcina általi immunizáció. A védőoltás karnyújtásnyira van, ám mégis távol vagyunk tőle. Sok időnek kell eltelnie, amíg a világ lakosságának a megfelelő aránya megkapja a védőoltást – fogalmazott Marijan Ivanuša.

A WHO szerbiai vezetője a folytatásban Irinej pátriárka temetésére tért ki, mondván: megérti a vallási érzelmek erejét, ám orvosként szó nélkül maradt a felvételeken látottaktól, azaz attól, hogy sokan nem viseltek maszkot, és a hívők ugyanabból a tálból ugyanazzal a kanállal áldoztak.

20 szabad ágy a Štark Arénában

A belgrádi Štark Arénában kialakított ideiglenes Covid-kórházban hétfő reggelre már csak 20 szabad ágy maradt. Predrag Bogdanović egészségügyi koordinátor szavai szerint mára virradóra 80 pácienst helyeztek el ebben a létesítményben, így 485-re nőtt az ápoltak száma. A legidősebb páciens 88 éves,  a legfiatalabb 19. Az Arénában 280 ágyat szereltek fel az oxigénterápiához szükséges berendezésekkel, ezek mindegyike foglalt – emelte ki az SZRTV-nek nyilatkozva.

„Vajon az egyház a törvények felett áll?”

Aleksandar Olenik emberi jogi jogász felszólította az illetékes ügyészséget, hogy a járványügyi intézkedések Irinej pátriárka kétnapos gyászszertartása során való megsértése miatt tegyen bűnvádi feljelentést a Szerb Pravoszláv Egyház felelős személyei ellen. „Vajon az egyház a törvények felett áll?” – kérdezte Aleksandar Olenik Twitter-bejegyzésében, majd arra a hírre is utalt, hogy David kruševaci püspököt tegnap koronavírus-fertőzéssel szállították Belgrádba a kórházba, szombaton és vasárnap viszont aktívan kivette részét Irinej pátriárka gyászszertartásából, még misét is szolgáltatott.