2024. március 28., csütörtök
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Orvosokról és padlózókról

Vajdaságban a szociális védelmi rendszer bentlakásos intézményeinek 24 lakója és 4 alkalmazottja fertőzött bizonyítottan

A szociális védelmi rendszer Vajdaságban működő 27 tartományi és 55 magán alapítású létesítménye közül az aktuális adatok értelmében négy bentlakásos intézményben bizonyították a SARS-Cov-2-vírus jelenlétét Szabadkán, Rumán, Antalfalván és Torontálalmáson (Jabukán). Predrag Vuletić tartományi szociálpolitikai, demográfiai és nemi esélyegyenlőségi titkár lapunk kérdéseire válaszolva közölte, hogy a szabadkai idősek otthonának 12 lakója és 2 alkalmazottja betegedett meg. Mindannyiukat a Szabadkai Közkórházban helyezték el. A közkórházban az idősek otthona 11 másik lakóját is elhelyezték, náluk enyhe hőemelkedés alakult ki, ám indokoltnak tartották, hogy az intézményben kövessék figyelemmel egészségi állapotuk alakulását.

A szabadkai idősek otthonának 12 lakója és 2 alkalmazottja betegedett meg. Mindannyiukat a Szabadkai Közkórházban helyezték el (Fotó: Gergely Árpád, archív)

A szabadkai idősek otthonának 12 lakója és 2 alkalmazottja betegedett meg. Mindannyiukat a Szabadkai Közkórházban helyezték el (Fotó: Gergely Árpád, archív)

A rumai Srem idősek otthona 8 lakójának és 2 alkalmazottjának a szervezetéből mutatták ki a vírus jelenlétét, őket a Mitrovicai Közkórházban helyezték el, másik 10 lakóval, akiknél kialakultak a betegség tünetei. Az idősek otthona említett lakóinak java részét időközben elbocsátották a kórházból, mától feltehetőleg már csak egy lakó maradt a kórházban. Predrag Vuletić hozzátette, hogy az idősek otthona  kórházból elbocsátott lakói a létesítményben a továbbiakig elkülönülésben lesznek.

A nap folyamán a torontálalmási Srce u jabuci elnevezésű, értelmi fogyatékosokat gondozó intézetet három lakójának a szervezetéből mutatták ki a SARS-CoV-2-vírus jelenlétét. A Pancsovai Közegészségügyi Intézet epidemiológusai megkezdték az intézményen belüli járványügyi helyzet felmérését, és ha indokoltnak tartják, tesztelésnek vetik alá az intézmény többi lakóját és/vagy az alkalmazottakat is – emelte ki a tartományi titkár.

Antalfalván az Adam plus felnőttkorúak és idősek otthona egy lakójának a szervezetéből mutatták ki a vírus jelenlétét. Őt a hozzátartozók kérésére tesztelték, mivel egy másik intézménybe tervezték áthelyezni. A lakónak egyáltalán nincsenek tünetei.

Predrag Vuletić két hete mondta el lapunknak, hogy még június 28-án rendkívüli intézkedések foganatosítására utasította a szociális védelmi rendszer Vajdaság területén működő bentlakásos intézményeit. Az utasítás értelmében a bennlakók nem fogadhatnak látogatókat, továbbá tilos a lakók és a rendszeren kívüli személyek gyülekezése a létesítményekben. Új lakókat csakis a szükséges orvosi dokumentáció birtokában helyeznek el az intézményekben, vagyis az érintett személynek bizonylattal kell rendelkeznie, hogy nincs megfertőződve a SARS-CoV-2 vírussal. Akkor Vajdaságban csupán a rumai Srem idősek otthona egyetlen lakójának a szervezetében mutatták ki a vírus jelenlétét.

NEM VOLT REAGENS

Az elmúlt időszakban azért volt lassú a PCR-tesztek kielemzése a Szerbiai Klinikai Központhoz tartozó Vatreno oko elnevezésű laboratóriumban, mert egy ideig nem állt rendelkezésre elegendő reagens – nyilatkozta a Szerbiai Rádió és Televíziónak Milika Ašanin, a klinikai központ igazgatója.

Ašanin statisztikai adatokról is beszámolt: a klinikai központban évente több mint egymillió páciens fordul meg, 7 ezer szülést bonyolítanak le, és több mint 50 ezer műtétet végeznek el. Az országban évente átlagban 100 ezer személy hal meg, 50 százalékuk szív- és érrendszeri megbetegedés következtében, 20 százalékuk daganatos megbetegedésben, 10-10 százalékuk pedig a cukorbetegség következtében fellépő szövődmények, valamint a tüdő krónikus betegségei és a közlekedési balesetekben szerzett sérülések miatt.

– Ezek azok a páciensek, akikről most, a koronavírus-járvány idején is gondot kell viselni. Az elmúlt időszakban 4 klinikai-kórházi központot, amelyekben korábban az említett páciensek jutottak egészségügyi ellátáshoz, Covid-kórházzá avanzsáltak. Egyedül a klinikai központ és a Katonai-orvosi Akadémia maradt. A klinikai központ jelenleg elsősorban sürgősségi osztályként működik, ahol naponta nagyjából 500 pácienset vizsgálunk meg. A sürgősségi esetek mellett azokat is fogadjuk, akiknek a meglévő betegségük következtében orvosi ellátás nélkül rosszabbodna az állapotuk – taglalta Milika Ašanin.

NÖVEKEDETT, MÍG EGYESEKNEK CSÖKKENT

Lončar: Az aláírók némelyikének az életében az a legnagyobb siker, hogy kicserélhette a lift padlóburkolatát a sürgősségi osztályon (Fotó: Beta)

Lončar: Az aláírók némelyikének az életében az a legnagyobb siker, hogy kicserélhette a lift padlóburkolatát a sürgősségi osztályon (Fotó: Beta)

A napi helyzetelemző sajtótájékoztatón közzétett adatok értelmében az országban 24 óra leforgása alatt 11 521 koronavírustesztet végeztek el, ebből 426-nak az eredménye volt pozitív. A pozitív teszteredményeknek az aránya tegnap 3,7 százalék volt, egy nappal korábban pedig 3,4 százalék. Lélegeztetőgépen 205 személy van, héttel több, mint előző nap. Egy nap alatt 8 személy hunyt el a szövődmények következtében, ezzel 499-re nőtt az elhunytak száma. Kórházban 4619 személyt kezelnek.

Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter elégedett a számokkal, elsősorban azzal, hogy csökkent a pozitív teszteredmények aránya. Szerinte ez indokolttá teszi az óvatos derűlátást.

A ma már több mint 800 orvos által aláírt, a kormányhoz és az egészségügyi válságstábhoz intézett nyílt levél – amelyben egyebek mellett a válságstáb feloszlatását és új tagokkal való megalakítását, továbbá a járványügyi mutatókkal kapcsolatos vélt manipulációk kivizsgálását követelik – kapcsán a miniszter újságírói kérdésre válaszolva megismételte korábbi álláspontját, miszerint elsősorban politikai jellegű célok vezérelték az aláírókat. A járvány elleni küzdelemben az epidemiológusok a legfontosabbak, a válságstábnak pedig az ország legjobb epidemiológusai a tagjai – vélekedett Lončar, aki korábban kifejtette: „Az aláírók némelyikének az életében az a legnagyobb siker, hogy kicserélhette a lift padlóburkolatát a sürgősségi osztályon.”

Az egészségügyi miniszter a folytatásban „ez nem igaz” módon cáfolta, hogy a Vatreno oko Covid-laboratóriumban egy ideig nem volt reagens.

Verica Jovanovićnak, a Batut Közegészségügyi Intézet igazgatójának elmondása szerint továbbra is fontos a bizonyítottan fertőzöttekkel kapcsolatban állóknak a tesztelése, vagy egészségügyi állapotuk figyelemmel kísérése. Ez a családokon belül a legegyszerűbb. Az oktatási intézmények jövőbeni működésével kapcsolatban közölte, hogy már elkezdték kidolgozni az óvintézkedésekre vonatkozó szabályzatot. A vírus szeptemberben is körforgásban lesz, ezért a védekezésen marad a hangsúly – mondta Verica Jovanović.