2024. május 10., péntek
OLVASNIVALÓ

Decemberi filmbemutatók

Pezsgőbontás előtti filmmustra

Ahogyan a mese végén mondani szokás: Itt a (az év) vége, fuss el véle! Még egy kicsi, és pukkanhatnak a pezsgős palackok, annak tudatában, hogy még egy (filmekben is gazdag) esztendőt tudhatunk a hátunk mögött. Azonban még a karácsonyi/újévi nagy ünnepi filmdömping előtt állunk, s az idén is csak kapkodhatjuk a fejünket a szándékosan az év vége előtt bemutatásra kerülő filmcímek láttán. A hely híján korántsem teljes listát egy magyar filmmel kezdjük el, ugyanis december első hétvégéjén kezdik el vetíteni a Seveled című romantikus vígjátékot. Orosz Dénes filmjének középpontjában Gergő (Mészáros Béla) áll, akinek súlyos szívbeteg édesanyja, Emma néni (Básti Juli) halálos ágyán csak egy dologra vágyik: egy unokára. Hogy boldoggá tegye a mama utolsó óráit, Gergő beviszi hozzá az ex-sztriptíztáncos, öt hónapos terhes szomszédját, Sacit (Tenki Réka), és azt hazudják, hogy a lány az ő gyerekét hordja a szíve alatt. A történet akkor kezd bonyolódni, amikor az anyuka hirtelen gyógyulni kezd, a fiataloknak pedig tovább kell játszaniuk a szerelmespárt...

E közben az Egyesült Államokban (is) a Léghajósok (Aeronauts) című életrajzi drámával rajtol el az év utolsó hónapja. A megtörtént eseményen alapuló film két főhőse: Amelie Wren, vakmerő léghajós (Felicity Jones) és James Glasier meteorológus (Eddie Redmayne) 1862-ben kitalálja, hogy egy hőlégballonnal minden korábbinál magasabbra emelkednek fel, hogy ott meteorológiai megfigyeléseket végezzenek. A tervük részben sikerül, s sikerül olyan magasságig eljutniuk, ahol az oxigénhiány következtében elérik az élet és halál határát. Mindössze egy problémával szembesülnek: valahogyan vissza is kell jönniük a fellegekből.

A Netflix gondozásában készült el Fernando Meirelles brazil filmrendező (Istenek városa) A két pápa (The Two Popes) című filmje, amelynek két főhőse, a konzervatív XVI. Benedek pápa (Anthony Hopkins) és a leendő, liberális Ferenc pápa (Jonathan Pryce) próbál egyetértésre jutni abban, hogy miképpen is kellene új utat találni a római katolikus vallásnak. A film középpontjában a két egyházfő kapcsolata és erősen eltérő nézeteik állnak; a múltjukkal és a modern világgal való szembenézésük.

Úgyszintén a hónap második hétvégéjén kezdik el vetíteni a Jumanji – A következő szint (Jumanji: The Next Level) kalandfilmet, amelyben az első rész főhősei kénytelenek visszatérni a rejtélyes játék csodálatos, de cseppet sem veszélytelen világába, s szembesülni kénytelenek azzal, hogy a játék második szintje sokkal nehezebb az elsőnél.

Clint Eastwood, a filmgyártás egyik élő legendája Richard Jewell amerikai rendőrtiszt, illetve biztonsági őr történetét filmesítette meg. Jewell azzal híresült el, hogy az 1996-os atlantai olimpia idején csőbombákat talált egy parkban. Ezzel ugyan nagyon sok ember életét mentette meg, mégsem ünnepelték hősként, mert ő lett az első számú gyanúsított. Clint Eastwoodnak a jövő évi Oscar-gálán Terrence Malick lehet az egyik fő riválisa, aki az Egy rejtett élet (A Hidden Life) című filmjével tehet neki keresztbe. Az úgyszintén megtörtént eseményeken alapuló alkotás főhőse Franz Jägerstätter osztrák földműves, aki nem volt hajlandó letenni a hitleri esküt és fegyvert fogni a szerinte hazug és bűnös háborúban, ezért 1943-ban Berlinben kivégezték. Malick a filmben bemutatja, hogy működik egy totalitárius társadalom, hogyan szolgálunk ki egy diktatúrát csupán azzal, hogy „tesszük, amit elvárnak tőlünk”.

Be kell, hogy valljam, Adam Sandler filmjeivel ki lehet űzni engemet a világból, viszont az Uncut Gems című filmjéről és alakításáról a kritikusok is örömódákat zengedeznek, ezért én is adok neki egy esélyt. Az ez idáig túlnyomórészt rendkívül gagyi filmvígjátékairól hírhedt Sandlert most komoly szerepben láthatjuk viszont. Konkrétan egy ékszerkereskedőt alakít, akinek sürgősen megoldást kell találnia adósságaira azután, hogy a barátnője miatt elveszíti az üzletét.

December 20-át a mozikban világszerte, akár a titánok összecsapása napjaként is jellemezhetnénk, azzal, hogy a ring egyik felén Tom Hooper legendás Macskák (Cats) musicaljának legújabb filmes változata készül a viadalra olyan nagyágyúkkal a főbb szerepekben mint: Taylor Swift, Jennifer Hudson, James Corden, Ian McKellen, Idris Elba, Laurie Davidson, Mette Towley, Judi Dench, a ring másik felén pedig a Csillagok háborúja 9 – Skywalker kora (Star Wars 9 – The Rise of Skywalker) című sci-fi melegít be a mozinézők dollárjaiért.

A hónap utolsó hétvégéjén kezdik el vetíteni Sam Mendes 1917 című háborús filmdrámáját, amelyben két fiatal angol katona feladatul kapja, hogy eljuttasson egy üzenetet, amelyen 1600 ember élete múlik. Egyenesen egy csapdába sétálnak, de ez ugye háborúban nem kifogás a parancs véghezvitelének az elutasításához. Ráadásul az egyikük bátyja is az az 1600 ember között van, akik az általuk szállított üzenetre várnak.