2024. május 10., péntek

Hobbiból vállalkozás

Árva Argita királyhalmi háziasszony hobbiként kezdett el foglalkozni szappankészítéssel. Autodidakta módon, a világháló és szakkönyvek segítségével tanulta meg a szappangyártás fortélyait. Ez olyannyira jól sikerült neki, hogy ma már különböző rendezvényeken értékesíti termékeit, és néhány kézművessel összefogva egy vállalkozás elindítását tervezi. Árva Argitát királyhalmi otthonában kerestük fel, és arra kértük, hogy avasson be bennünket a szappankészítés rejtelmeibe.

Árva Argita öt-hat évvel ezelőtt kezdett el érdeklődni a házi készítésű szappanok iránt.

Árva Argita szappankészítés közben (Fotó: Gergely Árpád)

Árva Argita szappankészítés közben (Fotó: Gergely Árpád)

– Van három nagy gyermekem. Egy fiú és két lány. A lányok tinikorba lépve elkezdtek sminkelni. Nem nagy híve voltam annak, hogy az arcukra kenjenek ilyen dolgokat, és egyre több kémiai tisztítószert használjanak. Utánaolvastam annak, hogy ezek a szerek milyen anyagokból készülnek, és hogyan lehet azokat kiváltani természetes anyagokra. Ekkor találtam rá az interneten a házi készítésű hidegeljárással készülő szappanokra, majd elkezdtem velük komolyabban foglalkozni. Az első szappanok nem igazán sikerültek. Újabb és újabb recepteket próbáltam ki, egyre többet olvastam a szappanokról. Közben a gyermekeim elkezdtek egyetemre járni Szegeden. Arra kértem őket, hogy az egyetem könyvtárából hozzanak nekem könyveket a szappankészítésről. Ezekből nagyon sokat tanultam, így már nagyon szép szappanokat tudok készíteni. Közben a lányaim is elfogadták a szappanaimat, és már ők is ezeket használják tisztálkodásra – mesélte a kezdetekről Árva Argita.

Egy-egy szappan elkészítése két-három órát vesz igénybe. Az alapanyagok könnyen beszerezhetőek, az elkészítéshez szükséges eszközök pedig minden jobban felszerelt konyhában megtalálhatóak.

Árva Argita (Fotó: Gergely Árpád)

Árva Argita (Fotó: Gergely Árpád)

– A szappanokat természetes anyagokból állítom elő. Az alapanyagokat bioboltokban szerzem be. Leggyakrabban olajokból készítem őket, de használok marhafaggyút is. A marhafaggyút henteseknél veszem, majd kiolvasztom és ugyanúgy használom, mint az olajokat. Készítek szappanokat, amelyek kizárólag olajakat tartalmaznak, vannak amelyek marhafaggyúból állnak, és vannak vegyes tartalmú szappanjaim is, amelyek olajakat és marhafaggyút egyaránt tartalmaznak. A szappankészítés úgy történik, hogy a lúgot, vagyis a nátrium-hidroxidot folyadékban feloldom, ami lehet kecsketej, gyógytea vagy desztillált víz. Amikor a lúgot folyadékba öntjük, akkor hő termelődik. Ilyenkor ügyelni kell arra, hogy a lúgot fokozatosan adagoljuk a folyadékhoz, és közben hideg vízben hűtsük. Ezzel megakadályozzuk a túlmelegedést, s így a vitaminok és az ásványi anyagok, amelyek megtalálhatóak a tejben és a gyógyteában, nem mennek tönkre. Amikor ez kész, akkor felmelegítem a zsiradékot is arra a hőmérsékletre, amilyen hőmérsékleten a folyadék van, ez olyan 45 Celsius-fok. Amikor ez megtörtént, akkor a folyadékban feloldott nátrium-hidroxidot hozzáöntöm a zsiradékhoz. Itt ügyelni kell arra, hogy a folyadék és a zsiradék egyforma hőmérsékletű legyen. Amikor elvegyülnek, akkor botmixerrel kikeverem. Ezt addig kell keverni, amíg pudingos állapotot nem ér el. Amikor elérte a pudingos állapotot, akkor szilikonformákba öntöm az anyagot, majd legalább tizenkét órát kell várni, hogy megszilárduljon. Ez után lehet kivenni a formákból, de még négy-hat hétig hagyni kell a szappant állni, hogy az összetevők között teljesen végbemenjenek a különböző kémiai folyamatok. Ezt követően lakmusz papírral ellenőrzöm a szappanok pH-értékét. A szappan színe az alapanyagoktól függ. Például a kecsketejjel készült szappan világosabb krémszínű lesz, a körömvirágos teával készült szappan pedig nagyon szép aranysárgás színt kap, de szójaolajjal is elérhetjük az aranysárga színt, tehát semmilyen mesterséges színezőanyagot nem kell használnunk – ismertette a szappankészítés fortélyait Árva Argita.

Angyal, fenyőfa, Mickey egér – Árva Argita ötletes formájú szappanjai (Fotó: Gergely Árpád)

Angyal, fenyőfa, Mickey egér – Árva Argita ötletes formájú szappanjai (Fotó: Gergely Árpád)

Árva Argita először csak a családjának készített szappanokat, majd amikor olyan sok készült belőlük, hogy a család már nem tudta mind elhasználni, elajándékozta ismerőseinek. A sok pozitív visszajelzés hatására kezdte el értékesíteni a szappanokat. Főleg Királyhalmán és a környékbeli falvak rendezvényin, kirakodóvásárain jelenik meg termékeivel, de az elmúlt évben részt vett a Hajdúszoboszlón megrendezett Kárpát-medencei gazdasági expón is, amelyet a Magyar Nemzeti Kereskedőház szervezett. Erről Árva Argita a következőket mondta:

A szappanok természetes anyagok felhasználásával készülnek (Fotó: Gergely Árpád)

A szappanok természetes anyagok felhasználásával készülnek (Fotó: Gergely Árpád)

– A kiállításra testvéremmel, Bálint Norberttel együtt mentem el, és közösen állítottuk ki a termékeinket. Ez egy tapasztalatszerzés volt számomra, ahol megláthattam, hogy mások hogyan értékesítik a termékeiket, valamint hogy én hogyan tudnám jobban és eredményesebben eladni a szappanaimat. Ezen a rendezvényen jöttem rá, hogy a világhálón történő értékesítés jelentős forgalmat tud megvalósítani, hogyha valaki jól tudja csinálni.

Ez a tapasztalat Árva Argitát arra ösztönözte, hogy összefogjon más királyhalmi és környékbeli kézművesekkel, és együtt próbáljanak meg egy vállalkozást elindítani. A terveik között szerepel egy közös honlap elindítása, valamint, hogy együttesen jelenjenek meg különböző rendezvényeken, vásárokon.