2024. május 4., szombat

Legjobbak a legjobbak között

(Balról jobbra) Dr. Tarján László, dr. Zoran Milošević, dr. Dušica Rakić és dr. Halasi Szabolcs

(Balról jobbra) Dr. Tarján László, dr. Zoran Milošević, dr. Dušica Rakić és dr. Halasi Szabolcs

A tartomány területén a kutatóknak vannak innovatív, kreatív ötleteik, amelyekhez csak a támogatás hiányzik. Ebben az évben a felsőoktatási és tudományos kutatási munka társfinanszírozására a tartomány 52 millió dinárt irányozott elő. Az első ciklusban 25 millió dinárban került kiosztásra, a második ciklusban összesen 27 millió dinár támogatást kaptak azok a kutatások, amelyeket a szakmai bizottság rangsorolt, és úgy ítélt meg, hogy támogatásra van szükség. Az utóbbi szerződéseket dr. Zoran Milošević tartományi felsőoktatási és tudományos kutatási titkár tegnap a tartományi kormány dísztermében nyújtotta át – ahogy mondta – a legjobbak között a legjobbaknak: 135 pályázatból 32 került társfinanszírozásra.

– Ezek rövid lejáratú kutatómunkák,  amelyek a fenntartható fejlődés szempontjából jelentősek Vajdaság Autonóm Tartomány területén. A nyertes pályázatokban minden egyes tudományterület képviseltetve van az orvostudománytól a műszaki tudományokon keresztül a sporttudományokig.

– A tárgyak interneten (IoT- Internet of Things) a téma, amellyel a nyertes projektunk keretében foglalkozunk – mondta dr. Tarján László, az újvidéki Műszaki Tudományok Kara Mechatronika, Robotika és Automatika Tanszékének docense. – Az IoT fogalma 1999-ben merült fel először a világban, a mi csapatunk pedig. 2005, illetve 2010 óta foglalkozik ezzel a témakörrel. Napjainkban minden gépet ugyanis úgy terveznek, hogy lehetőség adtán csatlakozhasson az internetre és adatot szolgálhasson magáról és környezetéről. Itt különböző szenzorhálózatokról, gépek hálózatáról beszélünk, vagyis mindarról a berendezésről, ami körülvesz bennünket, és az innen származó rengeteg adatról, amelyet be lehet gyűjteni, fel lehet használni okosabb gépek és szolgáltatások fejlesztésére. Projektünk Az IoT alkalmazása alacsony energiaellátással és disztribuált intelligenciával veszélyhelyzetek és elementáris katasztrófák idején címet kapta, mely keretén belül csapatunk egy olyan alacsony áramellátású vezérlőegység alkalmazhatóságát vizsgálja, amely egy nem előrelátott szituációban tudna segítséget nyújtani a bajba került embernek, amennyiben a már fennálló rendszerek felmondják a szolgáltatást. Például árvíz vagy más elemi csapás idején a mobiltelefonos hálózat kiesése utána drón segítségével felemelkedne a levegőbe, s pár órán át segítené az emberek közötti kommunikációt, vagy egy biztonságos útvonal kialakítását, hogy kijussanak az elzárt területekről. Fontos, hogy a berendezés kevés energiahasználattal tudjon működni természeti katasztrófákban és más vészhelyzetekben, olyan helyen, ahol nincs áramellátás, és hogy ne az utántöltéssel kelljen bajlódni.

A rövid lejáratú projektumon hattagú csapat, három tanár és három új, kutatóasszisztens dolgozik. Egymilló dinár értékű támogatásra lehetett pályázni, ennek 80%-át kaptuk meg. Ez nem nagy összeg, mivel a használt felszerelés drága. A vajdasági projektumok azonban követhetik a már megkapott szerbiai állami projekteket, így mind a két alaptól tudtunk kérni valamennyi támogatást. A megkapott pénzösszeg mintegy felét a kutatók munkájára, egy kis részét a szükséges műszaki eszközökre (mivel sok minden már megvan), a többit pedig a rendszer alkalmazásra és tesztelésére fordítjuk.