2024. május 4., szombat

Benzinkút helyett biciklikölcsönző

Az újvidéki képviselő-testület egyik korább ülésén arról döntött, hogy a Futaki utcában, az Archibald Reiss kaszárnyával szemben lévő parkocskát, azaz a telket elárverezik, és az új tulajdonosnak benzinkút építésére ajánlják fel. Az árverezési szándékról szóló hír azonnal nagy felháborodást keltett, több százan kivonultak tüntetni a helyszínre. A polgármester nem sokkal később bejelentette, hogy a parkocskát senki sem fogja bántani, és leállította a folyamatot. Magyarázata szerint természetes, hogy ezen a részen nem lesz favágás, hiszen az említett lokáció közelében, pontosabban a most üresen álló kaszárnyában hamarosan az Újvidéki Egyetem tagozatai kapnak majd helyet, és hogy a környék urbanisztikai átrendezését ismételten át kell gondolni.

Az említett „átgondolás” eredményeként megszületett a döntés arról, hogy a parkocskában a benzinkút helyett biciklikölcsönző-állomást építenek. A Parking servis közvállalat megbízásából a munkálatok tegnap megkezdődtek. A parkocska védelmében megtartott tiltakozó tüntetésre javarészt a környéken élők jöttek el, de sok olyan polgár is ott volt, aki egyszerűen csak zöldebb városban szeretne élni. A zöldebb életkörnyezet fogalomkörébe beletartozik a kerékpározási szokások kialakítása is. Az önkormányzat illetékesei ehhez szeretnének hozzájárulni a városi biciklikölcsönző hálózat fejlesztésével. Miloš Vučević polgármester kijelentette, hogy olyan, felelősségtudó politikát folytatnak, amely a dinamikus, a fenntartható, egészséges életkörnyezet fejlesztésére, és a szabványok tiszteletben tartására épül. E politika részeként az elmúlt két évben nyolcszor több fát ültettek a városban, mint amennyit kivágtak, a fűvel beültetett területet pedig 400 ezer négyzetméterrel növelték.

Az új biciklikölcsönző a jól bevált, NS Bike rendszer részét képezi majd, a terv szerint egy hónap alatt megépül. Ez lesz sorrendben a 13., teljesen automatizált, videofelügyelettel felszerelt biciklikölcsönző pont a városban, 14 kerékpár parkolására lesz lehetőség. A rendszert az újvidéki parkolási díjak megfizettetésével megbízott Parking servis közvállalat működteti. Azt szeretnék, ha minél többen tagosodnának, és az autó helyett a kerékpárt választanák. Jelenleg nagyjából 6000 újvidéki polgár veszi igénybe a biciklikölcsönzési szolgáltatásokat, az évi tagsági díj továbbra is 500 dinár, egy órányi bringázásért 20 dinárt kell fizetni. Jelenleg a Strand előtt, a SPENS épületének közelében, a vasútállomás előtt, a Szerb Nemzeti Színház mögötti részen, az egyetemvárosban, a heréskerti ABC áruház előtti telken, az újtelepi Rodić bevásárlóközpont mellett, a limáni egészségház előtt, a péterváradi posta közelében, a NIS épülete mögötti parkolón, a Belgrádi rakpart végében, és a Heréskertben, a Kornelije Stanković és a Milenko Grčić utca kereszteződésénél működnek biciklikölcsönző pontok.