2024. május 14., kedd

Három szír családdal tért vissza Róma püspöke

Ferenc pápa és I. Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárka Leszbosz szigetére látogatott

Az 1,2 milliárd hívőt számláló római katolikus egyház vezetője és az ortodox egyházak között tiszteletbeli elsőbbséget élvező egyház feje, I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka szombaton Leszbosz szigetére látogatott, amely egyik legfontosabb állomása a Törökország felől az Európai Unióba irányuló menekültáradatnak. A két egyházfőt elkísérte Ieronimosz athéni ortodox érsek is. Az egyházfők látogatásának a célja az volt, hogy ezzel is hangsúlyozzák: ők az életüket kockáztató, szögesdrót kerítésekkel feltartóztatott és táborokba kényszerített embertömegek mellett állnak, akik egy jobb élet és a biztonság reményében érkeztek Európába – jelentették a látogatás kapcsán a hírügynökségek.

A katolikus egyházfőt megérkezésekor Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök és a két ortodox vallási vezető fogadta Mitilíni repülőterén.

A három egyházi méltóságot a Moria menekülttáborban könnyező és segítséget kérő menekültek fogadták, többen közülük a „szabadság, szabadság” szavakat skandálták. A gyerekek rajzokat ajándékoztak a Vatikán vezetőjének, és fecnikre írt üzeneteket dugdostak a pápa kezébe. Egy fiatal nő áttörte a rendőrségi kordont, az egyházfő lába elé vetette magát, és sírástól elcsukló hangon azt mondta neki, menni akar.

„MINDANNYIAN MENEKÜLTEK VAGYUNK”

Ieronimosz élőben közvetített beszédében a menekültválságot Európa „embersége és szolidaritása csődjelentésé”-nek minősítette.

I. Bartolomaiosz azt hangsúlyozta, hogy aki a menekültektől fél, az még sosem nézett a szemükbe, és sosem látta a gyerekeiket.

Mindannyian migránsok vagyunk – jelentette ki Ferenc pápa, közös imát mondva I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkával és Ieronimosz athéni ortodox érsekkel.

A katolikus egyházfő elmondta: megérti az európai aggodalmakat a menekültáradat miatt, de a világnak nem szabad elfelejtenie, hogy a menekültek emberek, arcokkal, nevekkel, saját történetükkel, akiknek alapvető emberi jogait tiszteletben kell tartani. „Sajnos egyeseknek – s köztük sok gyereknek – még csak megérkezni sem sikerült, hiszen a tengeren életüket vesztették, embertelen útjuk áldozataként” – mondta.

A pápa megköszönte Görögország lakosainak, s köztük a leszbosziaknak, hogy menekültek ezreit fogadták be. Köszönetet mondott emberségükért, amely „hidakat akar építeni, s elveti azt az illúziót, hogy bekerített területeket létrehozva nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat. A valóságban ugyanis a korlátok megosztottságot szülnek ahelyett, hogy segítenék a népek igazi fejlődését. Márpedig a megosztottság előbb vagy utóbb konfrontációhoz vezet” – szögezte le a katolikus egyházfő. 
A három vallási vezető ezt követően virágkoszorúkat dobott a tengerbe a sziget legnagyobb települése, Mitilíni kikötőjében, a veszélyes útjuk közben a tengerbe veszett több ezernyi migráns emlékére.

TIZENKETTEN TARTHATTAK A PÁPÁVAL

A pápa a szigeten tett rövid látogatás után hazautazott a Vatikánba, repülőgépén 12 szíriai muzulmán menekülttel, köztük hat gyerekkel. A három család közül kettő Damaszkuszból, a harmadik Deir ez-Zórból származik: mindannyian olyan területekről menekültek, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet tart megszállás alatt.

„A pápa egy üdvözlő gesztust akart tenni a menekültek felé azzal, hogy a saját repülőgépén vitte őket Rómába” – olvasható az ezzel kapcsolatos vatikáni közleményben.

Médiajelentések szerint a 12 menekültet sorshúzással választották ki. A római központú, a Vatikánhoz közel álló, világi katolikusokból álló Szent Egyed Közösség fog gondoskodni róluk, amely a világ különböző pontjain hátrányos helyzetű gyerekeket, otthonukban magányosan vagy intézetekben élő időseket, fogyatékosokat, hajléktalanokat, rabokat látogat és segít.

Vatikán állam, amelynek kevesebb mint ezer lakosa van, már két közel-keleti menekült családnak nyújtott menedéket.