2024. április 28., vasárnap

Miért passzívak a roma civil szervezetek?

Magyarkanizsa községben jelenleg öt roma civil szervezet működik, ám a tevékenységükről nagyon keveset tudni, a pályázatokon való részvételüket tekintve rendkívül passzívak. Erre a Tartományi Oktatási Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság is felfigyelt, képviselőjük, Jelena Jovanović emiatt a múlt héten Magyarkanizsán járt, ahol az önkormányzat illetékeseivel és a roma szervezetek vezetőivel találkozott, hogy együttesen próbáljanak megoldást találni.

– Nagyon elégedett vagyok az első találkozóval, már azért is, mert hajlandóak voltak eljönni a képviselők, és érdeklődtek a téma iránt, ugyanis tudomásom szerint eddig a szervezetek egymással sem kommunikáltak. A beszélgetés során szóba kerültek az őket is érintő problémák, mint az oktatás, a foglalkoztatás. Úgy látom, az egyik legnagyobb gondot az okozza, hogy nem pályáznak anyagi eszközökre, nem is ismerik a pályázási lehetőségeiket, de ehhez mindenekelőtt szükségük volna egy felsőfokú végzettségű személyre, aki segít nekik ebben – mondta a titkárság munkatársa.

Szarapka Ede, a község szociális üggyel megbízott tanácstagja elmondta, úgy vélik, erre a problémára megoldást jelentene egy roma koordinátor alkalmazása az önkormányzatban.

– Valóban nagyon nagy szükség volna egy képzett roma fiatalra, vagy akár nem fiatalra, aki ki tudna állni az összes roma érdekeiért, aki képviselni és informálni tudná őket. A tartomány részéről ki volt írva pályázat egy roma koordinátor alkalmazására hat hónapra, de a feltétel az volt, hogy a további hat hónapot a község biztosítsa, a jelenleg érvényben lévő létszámstop miatt nem tudtunk pályázni. A jövőben sem zárkózunk el attól, hogy egy roma koordinátort alkalmazzunk, bízunk benne, hogy a köztársasági törvény majd megváltozik, és akár jövő évtől már alkalmazhatunk egy személyt – mondta Szarapka Ede.