2024. április 26., péntek

Félhold kel Keleten?

BRASSÓI TUDÓSÍTÓNKTÓL

Nem csitul a vita Romániában, miután kiderült: a kormány a fővárosban, Bukarestben 11 hektáros telket engedett át ingyen a muszlim közösségnek, amely itt megépítené Európa legnagyobb mecsetét. (Nem számítva az isztambuli mecseteket.) A 3 millió euróra becsült költségeket Törökország állná.

A mecset mellett könyvtár és muszlim tanulmányi ház is épül majd. A Korán helyes tanulmányozása zajlik majd e kulturális központban – jelentette be a Romániai Muszlim Kulturális Muftiság.

Juszuf Murat romániai főmufti határozottan kijelentette: a könyvtárban nem lesz helye a radikális iszlám irodalomnak, hiszen a központ működtetésével éppen azt akarják megakadályozni, hogy a radikális, fundamentalista eszmék csapdájába essenek a romániai muszlim fiatalok.

„Románia a béke hazája, a romániai muszlimok jó román és európai állampolgárok, a román kormány támogatása pedig azt mutatja, hogy sokat jelentünk hazánk, Románia számára. A Kisebbségként kapott támogatás a demokrácia bizonyítéka” – dicsérte Victor Ponta kormányát Juszuf Murat.

Romániában a legutóbbi népszámlálás adatai szerint mintegy 75 ezer muszlim tartózkodik. Tízezren a fővárosban laknak, a Fekete-tenger és a Duna között elterülő Dobrudzsában pedig 65 ezren. 1989 óta a muszlimok száma Romániában állandóan növekszik, török és arab üzletemberek fedezték fel maguknak az országot. Románia legnagyobb mecsetje jelenleg a régióközpont Konstancán működik. I. Károly román király építette 1913-ban, mintegy köszönetképpen a muszlimok hűségéért. Hálából a dobrudzsai törökök-tatárok a román királyról nevezték el a dzsámijukat.

Van azonban, aki nem a demokrácia megnyilvánulását, hanem a terrorista veszély növekedését látja a muszlim központ létrehívásában. Traian Basescu volt államfő biztonsági kockázatnak nevezte azt, hogy Európa egyik legnagyobb muzulmán központja épülhet fel Bukarestben. Az exelnök úgy vélte: az, hogy egyáltalán felmerült a kormánytámogatással megépített mecset terve, az azt bizonyítja, hogy az Isztambulban megműtött miniszterelnök, Victor Ponta valójában nem térd-, hanem agysérülést szenvedett.

Az Antiszemitizmust Figyelő Központ romániai szervezete hétfői nyilatkozatában osztotta Basescu aggodalmát: közölték, félő, hogy a Bukarestben megépítendő óriásmecset az iszlám radikálisok központjává, a terrorizmus regionális centrumává válhat.

Juszuf Murat romániai főmufti igyekezett eloszlatni az aggodalmakat. „Csalódást jelent számomra a volt államfő megalapozatlan kijelentése, hisz ő is tudja, hogy több mint tíz éve, amióta ebben a tisztségben vagyok, magam is harcolok a vallásos radikalizmus terjedése ellen. Ha felépül a bukaresti mecset, ott csak olyanok prédikálhatnak, akik a román állam által akkreditált teológiai intézmények oklevelével rendelkeznek. Az iszlám nem hódító vallás, az iszlám a béke hirdetője” – mondta a főmufti.

A volt államfő, aki megjegyezte, mivel konstancai, számos muszlim ismerőse, barátja van, csütörtökön folytatta a támadásokat a terv megvalósulása ellen. Basescu úgy látja, Bukarestben csak akkora mecset épülhet, amekkora ortodox katedrálist emelnek majd Isztambulban.

Traian Basescu azt állította, hogy a mecsetépítés és a muszlim egyetem alapítása mögött Recep Tayip Erdogan török elnök abbéli szándéka áll, hogy elősegítse az iszlám elterjedését Európában.