2024. március 19., kedd

A belügy asztalára kerülhet az EPS villanyóraügye

A Korrupcióellenes Tanácsnak a Szerbiai Villanygazdaság (EPS) okos villanyórák beszerzési versenypályázatának feltételeit taglaló jelentését a további vizsgálatok érdekében a belügyminisztérium illetékeseihez kell elküldeni – nyilatkozta Zorana Mihajlović közlekedési, építésügyi és infrastrukturális miniszter.

A kedden megtartott sajtótájékoztatón a tárcavezető kifejtette, nagyon reméli, hogy az illetékes energiaügyi minisztérium elküldi a belügynek a jelentést a további vizsgálatok céljából, hiszen ő is ezt tette a vasúti közvállalatnak vagonok felújításáról szóló jelentésével.

Mint ismeretes, a szerbiai fogyasztásmérő berendezéseket gyártók már két ízben is jelezték az államnak, hogy az EPS olyan feltételeket szab versenypályázatán, amelyek ellehetetlenítik a hazai pályázók sikeres szereplését, vagy meg sem engedi, hogy részt vegyenek rajta.

– Nem vagyok biztos abban, hogy a villanygazdaság tudatosan járt-e el ezzel a módszerrel, hiszen energiaügyi kérdések helyességében nem hozhatok ítéletet, nincs rá felhatalmazásom. Ezért gondolom úgy, hogy a jelentést át kellene küldeni a belügyi szerveknek – fejtette ki nézeteit a volt energiaügyi tárcavezető.

A Korrupcióellenes Tanács április 27-én küldte át a digitális villanyórák beszerzési és a fogyasztásmérő IT infrastruktúra kiépítési tenderéről szóló jelentését a kormánynak és az energiaügyi minisztériumnak. A pályázat megvalósítására az Európai Befektetési Bank és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) szavatolta az anyagi eszközöket, 80 millió eurót.

Az EPS illetékesei reakciójukban kifejtették, hogy a fogyasztásmérő IT infrastruktúráról szóló pályázaton hazai gyártók is részt vehettek, hiszen az okos villanyórák beszerzése az egész folyamatnak mindössze csak egyetlen szegmense.