2024. április 26., péntek
ADA

Erősember-verseny és világraszóló palacsinta

Adán szombaton óriási hortobágyi palacsintát készít a Guinness-rekorder Gali Zoltán és csapata – A strong man Balkán-kupát ugyanitt tartják meg

Ismét gasztronómiai világrekord-kísérletre készül az adai Gali Zoltán és csapata, akik 2011-ben az 1,4 tonna szárma elkészítésével Guinness-rekordot állítottak fel. Ez alkalommal több száz kilogrammos hortobágyi palacsintát sütnek augusztus 23-án, szombat délután Adán, a rekreációs parkban.
– Három év hallgatás után ismét világrekord-kísérletre készülünk, hortobágyi palacsintát készítünk töltött hússal. Készítettünk egy 1,5 méteres átmérőjű palacsintasütőt, amelyben majd a palacsintát és a húst rétegezzük. A palacsinta több száz kilós lesz, de nem az étel átmérője a lényeges. Ezek másfél méteres palacsinták, amelyek halmozva lesznek rétegenként, és úgy alakul ki majd egy több száz kilós tömb. Az adai önkormányzat és a támogatók jóvoltából díjmentesen szétosztjuk az ételt a látogatók között – közölte Gali Zoltán.
A gasztronómiai rekordkísérlet mellett a szombati rendezvény másik szenzációja a strong man Balkán-kupa lesz, amelyen öt ország, Magyarország, Románia, Szerbia, Szlovénia és Bulgária erős emberei vesznek részt. A kupa a HSMA (Hungarian Strong Man Association) szervezettel, vagyis a Magyarországi Erősember-szövetséggel együttműködve jött létre, amelynek a vezetője a többszörös vb-, Eb- és magyar bajnok, Darázs Ádám, aki egyben az adai verseny főbírája is lesz. A kupán a következő versenyszámok lesznek: kamionhúzás, Apolló-rönknyomás, Super-Yoke (370 kg), kerékforgatás (400–450 kg), homokzsákok- kőgolyó cipelése, súlytartás nyújtott kézzel. Gali Zoltán elmondta, hogy az erős emberek jótékonykodni is fognak, ugyanis az utolsó versenyszámnál (súlytartás nyújtott kézzel) élelmiszer képezi a súlyokat. A verseny befejeztével ezt felajánlják a rászoruló családoknak.
A rendezvényen 12 órakor kezdődik az adai rekreációs központban. A megnyitóra 14 órakor kerül sor. Az erős emberek versenyét 15 és 18 óra között rendezik meg. 18 órától kerül sor a hortobágyi palacsinta kóstolására. Majd 19 órától hajnalig tartó zenés szórakoztató műsor kezdődik, amelyen fellép DJ Biggie és az Akustična Trauma. A helyszínen lesz kirakodóvásár, vidámpark, sörsátrak étellel és itallal, valamint tartanak bor- és pálinkakóstolót is. A rendezvényre ingyenes a belépő. A rendezvény szervezője a Gali Zoltán által vezetett Original Gastro Klub, főtámogatója pedig Ada község önkormányzata.