2024. április 29., hétfő

Még mindig nincs teljes megegyezés a NIS-szel

Újra a kártérítésekről tárgyaltak a magyarkanizsai termelők és a NIS képviselői

Kedden ismét folytatódtak a tárgyalások a NIS képviselői, illetve azok között a magyarkanizsai község területén élő mezőgazdasági termelők között, akiknek a földjein jelentős károk keletkeztek, miközben azokon földgáz- és kőolajlelőhelyek után kutattak. A föld alatti energiaforrások feltérképezésével a NIS az orosz Kaliningrad-Geofizika céget bízta meg, amely a legmodernebb műszerei segítségével igyekezett megvizsgálni a vidéket, amely állításuk szerint Szerbia legnagyobb kőolajlelőhelyének minősül, az itt végzett munkálatokat azonban igencsak nehezményezik a termelők, és erősen kifogásolják a céggel történő együttműködést.

E legutóbbi tárgyalásra a termelők ezúttal egy jogásszal érkeztek, és az ő jelenlétében tanácskoztak a NIS képviselőivel. Ismét szó esett a termőföldek rekultivációjáról, azaz újraműveléséről, amelyet a jelenlegi viszonyok mellett a kivitelezők nem tudnak megfelelően elvégezni a földek túlzott nedvességtartalma miatt, mivel a gépek csak elakadnának, ezzel pedig tovább súlyosbítanák a károkat.

Ahogyan Halász Mónika, a Magyarkanizsai Községi Tanács mezőgazdasággal és környezetvédelemmel megbízott tagja elmondta, a több mint hét órán át tartó tárgyalás ezúttal két síkon folyt. A termelők elsősorban azt nehezményezték, hogy a Kaliningrad-Geofizika munkásai gépeikkel engedély nélkül hajtottak be a földjeikre, és a megkérdezésük nélkül haladtak azokon keresztül, igen nagy károkat okozva ezzel a már megmunkált területeken. Másodsorban pedig a gazdák kártérítéséről tanácskoztak, vagyis az okozott károk területi nagyságáról, illetve a termények árának meghatározásáról, mivel a termelők, a megrongált területek helyreállításától függetlenül, így is jelentős terménykiesésre számítanak. A kártérítés pontos összegében még nem egyeztek meg, a két fél egyelőre csupán közelíteni tudta egymáshoz az álláspontjaikat, javaslataikat.

A rekultiváció összegét mindenesetre sikerült meghatározni négyzetméterenkénti 5 dináros áron, amelyet a kivitelező cég is elfogadott. Továbbá arról is szó esett, hogy a mezei földutak rendbetételét is elvégzik, ami főként Kispiac térségében vált esedékessé.

Halász Mónika azt tanácsolja azoknak a termelőknek, akiknek a földjén 20 centiméternél mélyebb árkok keletkeztek, hogy egyelőre ne írják alá a károkról készült jegyzőkönyvet, mert az ilyen súlyosabb esetek kártérítési ára még változhat jövő szerdáig, amikor is újra összeülnek a felek a teljes megegyezés reményében.