2024. május 18., szombat

Fél kenyéren élni

A minimálbér az átlagos fogyasztói kosár felére sem elég

A szakszervezetek újra kérni fogják, hogy egyenlítsék ki a minimálbért a legkisebb fogyasztói kosár értékével – jelentették be az érdekvédelmi szervezetek.

Hangsúlyozták: a jelenlegi minimálbér a felét sem fedezi a 88.244 dinár értékű átlagos fogyasztói kosárnak. Ezt az összeget még az országos átlagfizetés sem éri el, ami a Köztársasági Statisztikai Hivatal nyilvános adatai szerint 87.973 dinár. A kimutatások egyáltalán nem lepték meg a szakszervezetek képviselőit, akik évek óta próbálnak rámutatni arra, hogy országunkban a lakosok életszínvonala az elmúlt években folyamatosan csökken – írja a biznis.rs.

A portálnak adott nyilatkozatában Zoran Mihajlović, a Szerbiai Független Szakszervezetek Szövetségének titkára kiemelte: nem győzik hangsúlyozni, hogy a fizetések csak számszerűen emelkednek országunkban. Nem követik ugyanis az infláció mértékét, így a lakosok állandó jelleggel „csatát vesztenek a rohamosan növekvő árakkal szemben” – mondta a szakszervezetek képviselője. Hozzátette: a legveszélyeztetettebbek azok, akik minimálbérért dolgoznak. Az ő jövedelmük ugyanis egy 160 munkaórás hónapban alig haladja meg a 43 ezer dinárt, miközben a legkisebb fogyasztói kosár értéke már meghaladja a 60 ezer dinárt. A következő évre tehát több mint 20 százalékkal növelni kellene a minimálbért ahhoz, hogy a munka legkisebb értékéből fedezni lehessen a hivatalosan kimutatott minimális fogyasztói kosarat – mutatott rá a munkásvédelmi érdekképviseletek szövetségének titkára.

Mint ismeretes, a szakszervezetek évek óta szorgalmazzák, hogy az állam tartsa be azt a megállapodást, miszerint már évekkel ezelőtt ki kellett volna egyenlíteni országunkban a minimálbéreket a legkisebb fogyasztói kosár értékével. A szerb kormány, a munkáltatók és a szakszervezetek által megkötött egyezséget már a koronavírus-járvány és a gazdasági válságok előtt teljesíteni kellett volna, így az érdekképviseletek azóta is ezért harcolnak. A múlt év első felében 12,1 százalékos inflációt jegyeztünk, ezért a szakszervezetek a tárgyalásokon a minimálbér duplázását követelték. A drágulás csökkenéséről szóló előrelátásokra hivatkozva a szerb kormány és a munkáltatók ezt a követelést visszautasították. 

A munkavállalók érdekvédelmi képviseletei tavaly követelték azt is, hogy ne csak évente egyszer tárgyaljanak a minimálbér nagyságáról. Gazdasági ingadozások esetén ugyanis a törvény előrelátja annak lehetőségét is, hogy a folyamatokat követve szükség szerint módosítsák a minimálbér összegét, akár évi szinten többször is. Amennyiben további drágulások lesznek, akkor a szakszervezetek az idén is szorgalmazni fogják az újratárgyalást – jelentette be Mihajlović.

Nyitókép: Ótos András felvétele