2024. május 10., péntek

Színes kavalkád a város szívében (Képgalériával)

Zentán a városnap kiemelkedő esemény

Csupán az alacsonyan húzódó esőfelhők loptak szürke színt Zenta város ünnepének pénteki napjába, de amikor kora délután megnyílt a szőlő, a bor és a sajtok utcája, már elkezdtek gyülekezni a helyi polgárok és más érdeklődők a Fő téren, ahol az egyik új üde színfolt a Farkas sörmanufaktúra volt házi készítésű finomságaival, ki is neveztük gyorsan a bázisunkká. A hagyományőrző csoportok bemutatkozása után következett az a koncert, amelyet mindenképpen kiemelnék: Török Tilla és zenekara sajátos módon értelmezi a magyar népzenét, igazán lélekemelő. Az őket követő Goca Tržan is kellemes csípőrázásra késztette az addigra népes közönséget. Aznap, akárcsak szombaton is, helyi együttesek zárták a műsort.

A tűzijáték (Gergely Árpád felvétele)

A tűzijáték (Gergely Árpád felvétele)

Szombaton már hétágra sütött a nap, igazi tömegeket vonzott hát a műsor. A nemzetközi mazsorett-találkozóra értünk oda, szemet gyönyörködtető lánykák felvonulásával, majd megtekintettük a hagyományos virágkötészeti verseny idei munkáit. A kiállítást megnyitó Lengyel László az eredményhirdetés előtt még megosztotta velünk néhány gondolatát. Az UNESCO a fény, az ENSZ pedig a talajok nemzetközi évének kiáltotta ki 2015-öt. Mindkettő fontos a kertészek számára, hiszen a kiváló talaj és a fény képes szép virágot nevelni – ám ezek mit sem érnek az alkotó nélkül, aki azt kompozícióba foglalja, ezáltal megnyitja számunkra a lelkivilágát. Harmincöt virágkompozíció volt kiállítva, melyek megalkotói között szép számmal akadtak óvodások és kisiskolások is. A résztvevők mindegyike kapott emléklapot és ajándékcsomagot, a díjazottak pedig a következők voltak: Pósa Anikó (3. díj), Kamrás Leona (2. díj), Simon Rózsa (1. díj) – felnőttek, valamint Iván Anetta (3. díj), Bebus Natália (2. díj), Rekecki Katalin (1. díj) – gyerekek. Az aznapi nagykoncert Dolhai Attila és társai által előadott operett-musical gála volt. Ekkor már alig lehetett elférni a város központjában. A koronát pedig az idén ismét a tűzijáték tette fel az ünnepi eseménysorozat tetejére.

A nap végén Hugyik Richárdot, a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ igazgatóját kértük meg, hogy összegezzen. – Zenta város ünnepe Zenta egyik kiemelkedő eseménye. Szeptember 11-én tartjuk a zentai csata évfordulóján, amely 1997 óta Zenta város napjának is számít. Az idén már hétfőtől kezdve mindennap kedveskedtünk a város polgárainak valamilyen programmal. Már aznap, az Andruskó-centenáriumra szervezett reprezentatív kiállításra is szépen összejött a közönség, és ez gyakorlatilag így folyt egész héten. Pénteken és szombaton került sor a városnap fő programjaira. Pénteken az időjárás sajnos nem igazán kedvezett a szabadtéri műsoroknak, de ez mégsem gátolta meg a közönséget abban, hogy megjelenjen. Szombaton pedig igazán szép számmal gyülekeztek a polgárok, remek idő volt. A Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ a zentai önkormányzattal karöltve szerteágazó, tartalmas, több korosztályt, a lakosság különböző szegmenseit megcélzó programokat szeretett volna összeállítani, reméljük, az igényeket ki tudtuk elégíteni, mindent megtettünk annak érdekében, hogy minél színesebb programot állítsunk össze. Mivel a városnap már hosszabb múltra tekint vissza, el kell mondanunk, hogy a korábbi művelődésszervezők jó alappal szolgáltak a mostaniaknak.