2024. május 20., hétfő
LOKALNI IZBORI I IZBORI ZA EP 2024

Deponija u Aleksandrovu će biti uklonjena

O zaštiti životne sredine na dan Evropske unije

Jedan kompleksan sistem upravljanja otpadom je izgrađen u severnoj Vojvodini sa Regionalnom deponijom d.o.o Subotica. Otpad koji nastaje na području grada Subotice će tako biti u potpunosti prebačen na lokaciju ove kompanije u Bikovu, a može se početi i sa uklanjanjem deponije u Aleksandrovu, koja je u upotrebi od 1978. godine, kao i sa sanacijom životne sredine. Na dan Evropske unije, predstavnici i kandidati za lokalne izbore Saveza vojvođanskih Mađara održali su konferenciju za novinare o uklanjanju ove deponije u Aleksandrovu.

Čila Goli, kandidatkinja SVM-a za lokalnu izbore u Subotici, rekla je da ministarstvo republike podržava uklanjanje deponije u Aleksandrovu.

– Da nismo dobili podršku iz EU, ne bi bio izgrađen regionalni sistem za upravljanje otpadom, što je preduslov za zatvaranje deponije u Aleksandrovu. EU je podržala izgradnju ovog sistema sa 21 milion evra, dok je za ovu namenu obezbeđeno dodatnih tri miliona evra iz republičkog budžeta i sedam opština suosnivača. Danas se kućni otpad tretira i skladišti pod kontrolisanim uslovima u regionalnom skladištu otpada. Da bismo uklonili deponiju u Aleksandrovu, prijavili smo se na konkurs ministarstva zaštite životne sredine, koje je odobrilo 310 miliona dinara za naš projekat. Eliminisanje deponije je takođe važno jer se u blizini nalaze stambeni objekti, a ni korito Palićkog jezera, bolnica i stadion takođe nisu daleko, rekla je Čila Goli.

Molnár Edvárd felvétele

(Fotografija Edvarda Molnara)

Anamarija Viček, potpredsednica SVM-a, kandidatkinja Fides-KDNP-a za Evropski parlament, rekla je da je važno da vojvođanski Mađari u budućnosti imaju jaku zastupljenost svojih interesa.

– Uklanjanje deponije je takođe jedan projekat koji poboljšava kvalitet života stanovnika. Može se realizovati kroz saradnju u kojoj je učestvovao i Robert Jakša, sadašnji i budući državni sekretar pri ministarstvu zaštite životne sredine. Važno je da na izborima za Evropski parlament učestvuju i oni sa mađarskim državljanstvom, jer je važno da nastavimo posao koji je radio moj prethodnik Andor Deli, bilo da se radi o pospešivanju procesa pridruživanja Srbije ili o zaštiti manjinskih prava, rekla je Anamarija Viček.

U ime Regionalne deponije d.o.o., direktor Gligor Gelert je objasnio da je prošle godine na deponiju u Bikovu primljeno 60.000 tona otpada, a od toga 33.000 tona iz Subotice. On je rekao da se vredno radi na tome da pored kvantiteta postoji i kvalitativna selekcija. On je dodao da je Regionalna deponija d.o.o. jedna od najmodernijih kompanija ove vrste u zemlji.

Manifestaciji su prisustvovali i meštani, koji su rekli da su na deponiji česti požari, te da je smrad već duže vreme problem, a vetar odatle stalno raznosi kese i papire.

 

Nyitókép: (Fotografija Edvarda Molnara)