2024. május 20., hétfő

Jokić harmadik MVP-címe!

A tengerentúli elitliga hivatalos kísérőműsorában, a népszerű NBA on TNT-ben bejelentették, hogy ki kapja meg a legrangosabb alapszakasz-díjat, az elvárások pedig beigazolódtak, az idén immár harmadszor Nikola Jokićot, a Denver Nuggets zombori származású centerét választották meg az MVP-nek, vagyis a bajnokság legértékesebb játékosának! A szerb kiválóság fölényesen győzött a szavazáson, hiszen 79 első, 18 második és 2 harmadik szavazatot kapott, amivel összesen 926 pontot gyűjtött, míg a második Shai Gilgeous-Alexander (Oklahoma) 640-et 15 első helyes vokssal, a harmadik Luka Dončić (Dallas) 566-ot 4 első helyes szavazattal. A Joker az idei szezonban alig hagyott ki mérkőzést (79/82 az alapszakaszban), ez alatt átlagosan 26,4 pontot, 12,4 lepattanót és 9 asszisztot jegyzett, támadó hatékonysága ismét az egekben járt (58% mezőnyből), valamint védekezését is feljavította, 1,4 labdaszerzést és 0,9 blokkolást átlagolt.

Jokić az utóbbi négy szezon során csak tavaly nem lett az MVP, akkor a philadelphiai Joel Embiid megelőzte őt a szavazáson. A zombori egyébként rendkívül illusztris társaságba került harmadik titulusával, ennyi vagy több korábban csak Kareem Abdul-Jabbarnak (6), Michael Jordannek (5), Bill Russellnek (5), Wilt Chamberlainnek (4), LeBron Jamesnek (4), Larry Birdnek (3), Magic Johnsonnak (3) és Moses Malone-nak (3) jött össze.

A playoffban egyetlen mérkőzést játszottak le csütörtök hajnalban, a New York másodszor is legyőzte a Madison Square Gardenben az Indianát a meccs közben lesérülő, majd pályára visszatérő Jalen Brunson (29) vezérletével.

Közben teljes lett a május 24–26-án esedékes Euroliga Final Four mezőnye, miután a negyeddöntős sorozatok ötödik meccsein a Fenerbahce hosszabbításban diadalmaskodott Monacóban, míg az Olimpiakosz ugyancsak késhegyre menő végjátékban győzött Barcelonában.

NBA, playoff, főcsoport-elődöntő, kelet: New York–Indiana 130:121 (a sorozatban 2:0). Euroliga, negyeddöntő: Monaco–Fenerbahce 70:70, h. u. 79:80 (a sorozatot a Fenerbahce nyerte 3:2-re), Barcelona–Olimpiakosz 59:63 (a sorozatot az Olimpiakosz nyerte 3:2-re). Az elődöntőben: Real Madrid–Olimpiakosz, Panatinaikosz–Fenerbahce.

 

Nyitókép: Négy év alatt három MVP-cím: Nikola Jokić (Fotó: Beta/AP)