2024. május 20., hétfő

Újabb versenyzők a színpadon

Ismét Svédországra, azon belül is Malmöre szegeződik Európa szeme (és füle), ugyanis ma este rendezik meg az Euróvíziós Dalfesztivál második elődöntőjét.

A 21 órakor kezdődő showban újabb 16 ország lép színpadra. Meghallgathatjuk Málta, Albánia, Görögország, Svájc, Csehország, Ausztria, Dánia, Örményország, Lettország, San Marino, Grúzia, Belgium, Észtország, Izrael, Norvégia és Hollandia fellépőjét.

Az itt legjobban teljesítő tíz ország jut tovább a döntőbe, amelyet szombaton este tartanak.

Szerbia már a keddi elődöntőben kvalifikálta magát a végső megmérettetésre. Egyelőre még nem tudni, hogy Teya Dora Ramonda című slágere a műsor első vagy második részében csendül fel, ugyanis a sorsoláson üres hengert húzott, ami annyit jelent, hogy a műsor producerei döntik el, hányadik helyen lép majd a színpadra.

Mindeközben Malmöben több ezer ember tiltakozott Izrael részvételévele miatt. A demonstrálók, akik Izrael kizárását követelik, korábban a malmöi központi gyalogátkelőket festették le a palesztin zászló színeivel.

Március végén kilenc ország képviselői, köztük a svájci énekes, Nemo is tűzszünetre szólította fel a gázai övezetben harcolókat.

Az izraeli énekesnő, Eden Golan ma este a Hurrikán című dalával kellene, hogy részt vegyen a második elődöntőben. A tüntetők szerint, ha kizárták Oroszországot, akkor ezt kell tenni Izraellel is.

Az orosz médiaszolgáltató szervezetet 2022-ben kizárták az Európai Műsorszóró Szövetségből (EBU) az ukrajnai orosz invázió miatt.

Nyitókép: Újabb 16 ország lép a színpadra