2024. április 26., péntek

Állásbörze volt Nagybecskereken

A felújított nagybecskereki Medison sportcsarnokban megtartott állásbörzén tegnap több száz ember jelent meg annak reményében, hogy munkát talál. Ez volt sorrendben a 21-dik, az idén pedig az első állásbörze, amelyen 33 munkáltató 551 munkahelyet kínált.

Az érdeklődés ezúttal is nagy volt (Fotó: Kecskés István)

Az érdeklődés ezúttal is nagy volt (Fotó: Kecskés István)

A megjelent munkáltatók száma valamelyest csökkent a korábbiakhoz képest, de fontos, hogy a felkínált munkahelyek száma a tavalyinak csaknem a kétszerese.
Nagybecskereken 2005 óta tartanak állásbörzéket, évente többet is, amelyeken összesen 4500 munkahelyet hirdettek meg, és 3600 munkanélküli jutott álláshoz. Vagyis a felkínált munkahelyeknek több mint a nyolcvan százalékát sikerült betölteni.
Az állásbörzét Saša Santovac alpolgármester nyitotta meg, aki elmondta, hogy Nagybecskerek város területén továbbra is a munkanélküliség a legnagyobb probléma. Jónak mondta az önkormányzat és a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat együttműködését, aminek köszönhetően a napokban 32 hátrányos helyzetű személy jutott munkahelyhez. Az önkormányzat az év végéig kilencmillió dinárt fordít közmunkákra, így további munkanélküliek jutnak majd keresethez határozott időre.
A tegnapi állásbörzén elsősorban a termelésbe kerestek többek között szakképzetlen dolgozókat, kereskedőket, építőipari dolgozókat, gépkocsi- és kamionvezetőket, informatikusokat, vegyésztechnikusokat, gépészmérnököket, szabókat, varrókat. Új mozzanat, hogy több textilipari kisvállalat (szövödék, varrodák) képviselője is megjelent az állásbörzén.
Tatjana Mijatović, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nagybecskereki hivatalának vezetője elmondta, hogy Nagybecskereken jelenleg 7800 munkanélküli van, a közép-bánáti körzetben pedig 16 ezren keresnek munkát. A gond az, hogy a munkanélküliek egy része szakképzetlen, és sokan már betöltötték 50-dik életévüket.