2024. május 6., hétfő

Mi fán terem a férfi?

Premier előtt áll a szabadkai KDSZ, Az Ede tragédiája című előadás bemutatója kedden lesz

Kedden mutatja be a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Az Ede tragédiája című új előadást, azután lehet majálisozni, a repríz pedig május negyedikén lesz. Az Ede tragédiáját a társulat improvizációi alapján Fábián Péter írta és rendezte:
– Egy ötlettel érkeztem, azt vetettem fel, hogy mi lenne, ha Az ember tragédiája Madách-mű kapcsán, annak okán és ürügyén beszélnénk a családalapítás nehézségeiről. Konkrétan a gyermeknemzésről és az abból fakadó frusztrációkról, szorongásokról, hogy ezek milyen hatással vannak egy ember életére, hogyan hat egy házasságra. Akkor is, ha a gyermekvállalás sikeres, de még inkább, ha nem. Mi lenne, ha Az ember tragédiája végén Éva nem azt mondaná, hogy: Anyának érzem, óh, Ádám, magam, hanem azt, hogy nem érzi magát annak. Itt kezdődik a mi tragédiánk, amelynek az alaphelyzete, hogy adott egy házaspár, és már jó ideje szeretnének gyermeket vállalni, de valami miatt nem jön össze. Az kiderül, hogy a nővel minden rendben van, de azt nem tudjuk, hogy mi a helyzet a férfival. Gond van-e vele, és ha igen, akkor az mennyire gond, és egyáltalán nevezhetjük-e annak. Ebből az alaphelyzetből – ami sok pár életét megkeseríti –, indul el a főhősünk látomássorozata. Ede korántsem a teremtés koronája, csak egy hétköznapi figura, ún. kisember, aki csak családot szeretne, megélni békében, és tisztességesen felnevelni a gyerekét. Ede látomásai és szorongásai képezik a darab gerincét, azaz hogyan szembesül azzal, hogy talán nem is lehet gyermeke. Ami a darabot illeti, szövegkönyv nem volt, Az ember tragédiája egy ihletforrást jelentett, nem lesznek Madách Imre-idézetek, inkább dramaturgiai motívumok, amiket felhasználtunk – hallottuk a sajtótájékoztatón Fábián Pétertől, aki azt is részletezte, hogyan jutottak el a társulattal az improvizációktól a kész produkcióig, de kitért az előadás hangulatára is.
– Ez így egy szomorú történetnek tűnik, és a reményeink szerint van is egy mélysége, ami egzisztenciális kérdéseket tud feltenni a nézőkben, de ezt minduntalan ellenpontozzuk a groteszk és az abszurd elemekből fakadó humorral. Az előadásnak tehát lesz egyfajta fekete humora, hogy a néző azt se tudja, sírjon-e vagy nevessen. Legalábbis ez a célunk. Azon dolgozunk, hogy minél összetettebb és árnyaltabb stílusban és módon járjuk körbe azt, hogy tulajdonképpen mi fán terem a férfi, és mit ér az élet, ha az embernek nincs egy „almája”, ami nem esik messze a fájától – fejtette ki Fábián Péter.
Az előadás szereplői Ágyas Ádám, Búbos Dávid, Hodik Annabella, Kucsov Borisz, Mészáros Gábor és Verebes Andrea. A látványtervezője Zatykó Bori, a zeneszerzője Horváth Szabolcs.

Nyitókép: Az Ede tragédiája sajtótájékoztatóján / Lukács Melinda felvétele