2024. április 26., péntek

Eladták a mosóporgyárat

Davor Miličević, az újvidéki Preston vállalat tulajdonosa 2,5 milliárd dináros kezdőáron vette meg a csődbe jutott nagybecskereki Beohemija-Inhem mosóporgyárat. Eredetileg, jogi személyként 5,1 milliárd dinárra becsülték fel a gyár értékét. Egyébként az újvidéki üzletember volt az egyetlen részvevője a tegnapi árverezésnek.

A Preston holding társaság egy évtizede dolgozik, négy vállalatból áll és száz dolgozót foglalkoztat. Tavaly megvették a szlovén Merkur kereskedelmi láncot, és a társaság tulajdonában vannak a belgrádi és az újvidéki bevásárlóközpontok. A vállalat szállító-logisztikai központként kezdte, a Beohemija-Inhem megvásárlásával most már termelési részlege is lesz.
Az új tulajdonos kifejezte abbéli szándékát, hogy folytatja a mosóporgyártást az üzemben. Az idei évi tervek között szerepel, hogy 35 százalékkal megnöveljék az eladást, a kiadások visszaszorítása mellett. Ennek a megvalósítására a Preston kedvező hiteleket biztosít. A Beohemijának jelenleg 400 dolgozója van, és az új tulajdonos ígéretei szerint minden dolgozó a munkahelyén marad.
A Beohemija-Inhem 2006 óta működött Nagybecskereken, 2008-után pedig már a belgrádi Dahlia és a verseci Hemija Brixol is hozzájuk tartozott. Mintegy háromszáz termékük van, és elsősorban a mosóporaikra (Duel, Spin) alapoznak. Ezerkétszáz dolgozót foglalkoztattak, termékeik 40 százalékát exportálták.
A csődeljárás tavaly májusban kezdődött, és az átszervezési terv hiányában a nagybecskereki Gazdasági Bíróság kihirdette a társaság felszámolását. Veszteségük meghaladta a 25 milliárd dinárt.