2024. április 26., péntek

Ünnep lesz a KMV

Szilágyi Miklós, a szervezőbizottság elnöke izgalmas, tanulságos és megható jubileumi rendezvényt ígér Óbecsén
Pillanatkép a tavalyi KMV-ről

Pillanatkép a tavalyi KMV-ről

A Középiskolások Művészeti Vetélkedője ötvenedik születésnapját ünnepli az idén, és a jeles évfordulóról méltó módon fognak megemlékezni Óbecsén – ezt ígéri Szilágyi Miklós, a KMV szervezőbizottságának elnöke. A Zentán lezárult szín- és filmművészeti vetélkedő, valamint a holnap, pénteken kezdődő temerini népzenei és néptáncvetélkedő után a jubileumi rendezvény java része – a beszédművészeti és irodalmi vetélkedő – az óbecsei Városi Színházban lesz április 21-e és 23-a között. A vetélkedő utolsó napja hagyományosan az ünnepi gálaműsort foglalja magában, amikor a legjobbak újra bemutatkoznak a közönségnek.

Hol tart most a szervezőmunka?

– Megérkeztek a körzeti vetélkedők eredményei, és eredményt hirdettünk a plakátpályázaton. A képzőművészeti pályázaton ezúttal is sokféle munkát kell majd értékelni, várjuk a néprajzi pályázat és a műfordítások eredményeit. Túl vagyunk egy sikeres, első alkalommal kétnapos KSZFV-n, nagyon örülünk, hogy ezen bemutathattuk a Kojot című filmet, amelynek ez volt a szerbiai premierje.

Holnap, pénteken kezdődik Temerinben a népzenei és néptáncvetélkedő. Mire számíthat a közönség?

– A vetélkedő 15 órakor kezdődik a színházban. Szerettük volna visszahozni a régi táncházak hangulatát, ezért meghívtuk a magyarországi Üsztürü zenekart, akikkel a Honvéd Táncegyüttes néhány táncosa is fellép, és ők lesznek a koncertet követő táncház házigazdái is.

A koncert 19 órakor kezdődik a színházteremben, és a belépőjegy 200 dinár lesz.

A KMV az idén jubilál, ez lesz az 50. Milyen programokkal emlékeztek meg erről az évfordulóról?

– Nagyon örülünk annak, hogy majdnem az összes eddigi plakátot sikerült begyűjtenünk, ezeket egy retrospektív tárlaton mutatjuk be. Azt látni, hogy a kézzel készített plakátoktól hogyan jutottunk el a digitálisakig, számomra valóságos időutazás volt. A plakátok mellett sok egyéb tárgy, 50 év gazdag szellemi termése is előkerült, ezért felvetődött egy KMV-múzeum ötlete is. Április 21-én lesz egy zenés beszélgetés az egykori szervezőkkel, és megnyitunk egy fotókiállítást is, amelyen sok neves művész, közéleti személyiség köszön majd vissza egykori diákként – ezért elsősorban Dormán Lászlónak tartozunk hálával. Érdekes látni ezeken a fotókon nemcsak a divat változását, hanem azt is, hogy régebben a diákok öltönyben, nyakkendőben jelentek meg a vetélkedőn: ünnepélyesek voltak és sokat adtak a megjelenésükre.

Készül egy könyv is az elmúlt ötven évről, de nem fog megjelenni a KMV-re. Miért?

– Folyamatosan érkeznek hozzánk írások, dokumentumok, ezért úgy éreztük, nem szabad idő előtt befejezni a gyűjtést. Mivel a szervezőbizottság úgy döntött, még egy körben felkéri az egykori résztvevőket arra, hogy vessék papírra élményeiket, a könyv az ötvenedik KMV megszervezése után, de még a következő KMV előtt kerül majd bemutatásra. Vírusmarketinggel, képek feltöltésével rengeteg újabbnál újabb történet, emlék kerül felszínre. Egy új honlapot, egyfajta digitális archívumot is készítünk, ahol az összes egykori díjazott neve mellett minden fellelhető írást leközlünk, és ebben a munkában a VMMI nagyon sokat segít nekünk. Különös tapasztalás volt, hogy a rendszerváltozás előtti írások szerzői lázadóbbak, kritikusabbak voltak a társadalommal szemben – rendkívül erőteljes munkák születtek.

A mostani csapat a 40. KMV-től szervezi a rendezvényt. Miként értékelitek az elmúlt több mint egy évtizedet?

– Sok munkánk van abban, hogy sikerült lendületbe hoznunk a rendezvényt. Óriási fejlődést hozott ez az időszak technikai, kommunikációs és marketing értelemben is. Igyekeztünk lépést tartani a korral, mert mindennél fontosabb az, hogy a KMV friss és modern maradjon. Nagy eredménynek tartjuk azt is, hogy végre ismét sokan szeretnének Óbecsén aludni a rendezvény ideje alatt, de ehhez is az kellett, hogy felismerjük: már nem a családoknál történő elszállásolás, hanem a szállodai elhelyezés hozza lázba a fiatalokat.

A mostani KMV résztvevői mire számíthatnak Óbecsén?

– Igazán különleges lesz az 50. KMV design-ja, amiben óriási érdeme van Oláh Dóra grafikusnak. Az idei résztvevők egy rendhagyó, nagyon érdekes és izgalmas rendezvény részesei lesznek. A jó buliról a magyarországi Ivan&The Parazol és a Kistehén együttesek fognak gondoskodni – hallottuk Szilágyi Miklóstól.

Az idei KMV főtámogatója a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Bethlen Gábor Alap, a Magyar Nemzeti Tanács és Óbecse Község

A 2017-es, L. KMV plakátpályázatának díjazottjai a – Pesti Emma festőművész, Oláh Dóri grafikusművész, Bezzeg Gyula fotográfus és Vass Szabolcs, az újvidéki Művészeti Akadémia grafika szakának hallgatója összetételű – zsűri értékelése alapján:

1. hely: Cibolya Stella, Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, 2K osztály, Zenta (Felkészítő tanárok: Kókai Eléna, Balla Ákos);

2. hely: Szabolcski Erik, ETS Mihailo Pupin, TM4 osztály, Újvidék (Felkészítő tanár: Kónya Zsolt);

3. hely: Úri Szűcs Luca, Politechnikai Iskola, AT4/2 osztály, Szabadka.