2024. április 26., péntek

Egyelőre minden kávézóban engedélyezett a dohányzás

Az újvidéki nemdohányzókat továbbra sem védi a törvény, egy felmérés szerint ugyanis a városi kávézók, éttermek mindegyikében engedélyezett a dohányzás.
Vesna Imbronjev, az Újvidék Egészségház preventív osztályának a dolgozója elmondta, hogy a tervezett törvénymódosítás alkalmazásával megoldódnának a gondok, mivel az teljesen betiltaná a dohányzást a nyilvános helyeken és a vendéglátóipari létesítményekben.

– A probléma abban van, hogy nehéz lesz betartani a tervezett törvénymódosítást, mivel nagyon kevés felügyelő jár terepre, és kevesen büntetik a dohányzási tilalmak megszegőit. Újvidéken korábban már történt egy-két fellépés és szankcionálás azokkal szemben, akik olyan helyen dohányoztak, ahol az tilos volt. Amikor 2010-ben életbe lépett a dohányzás elleni törvény, a dohányosok sokkal nagyobb számban jelentkeztek a szervezett leszoktató programokra az egészségház preventív osztályán. A jelentkezők nagy része akkor úgy nyilatkozott, hogy azért szeretnének leszokni a dohányzásról, hogy mások ne nézzenek rájuk ferde szemmel – mondta Imbronjev.
Dr. Srmena Krstev, a dohányzást ellenőrző köztársasági szakbizottság tagja a Dnevnik napilapnak elmondta, hogy a dohányzást szigorító törvénytervezetet még 2015-ben benyújtották a kormánynak, de azóta sem fogadták el, mert nincs meg hozzá a kellő politikai akarat.
Vesna Imbronjev kifejtette, hogy a dohányzás ma csak egy társadalmilag elfogadott szokás, és ez nehezíti az ellene foganatosított intézkedéseket. Szerinte egyáltalán nem rózsás a helyzet.
– Havonta 200-250 olyan személy jelentkezik, akik szeretnének részt venni leszoktató programunkban. Az érdeklődők 80 százalékának sikerül öt nap alatt otthagynia a cigarettát. Akik komolyan szeretnének megszabadulni a dohányzás káros szenvedélyétől, azaz a résztvevők 40 százaléka, legalább egy évig, vagy soha többé nem gyújt rá – magyarázta Imbronjev.
Akik szeretnének leszokni a dohányzásról az egészségház 479-06-68-as és a 064/808-81-20 telefonszámán jelentkezhetnek, február 20-án új csoport indul a leszoktatási program keretében.