2024. április 26., péntek

Se szén, se tűzifa

Akadozik a tűzrevaló-ellátás – Helyzetkép a bácskossuthfalvi és pacséri fatelepekről

Akadozik a tűzrevaló-ellátás Pacséron és Bácskossuthfalván. A kereskedők kifogytak a tartalékokból, az utak állapota és az időjárási körülmények miatt pedig bizonytalan, hogy mikor érkezik újabb áru. Ha be is fut egy-egy teherkocsival a fatelepekre, azonnal szétkapkodják a vevők a szenet és a tűzifát.

Odnošenje orevnog materijala u Staroj Moravici

A bácskossuthfalviak hagyományosan a faluban tevékenykedő lovas fuvarosokkal szállítják haza a tűzrevalót (Kazinczy Paszterkó Diana)

Bácskossuthfalván többen is árulják háztól a tűzrevalót, viszont az egyik név nélkül nyilatkozó helyi lakos azt mondta, hogy már többször is becsapták ilyen egyének. Ezért csak hivatalosan bejegyzett cégtől vásárol. Ha lehet, akkor Szabadkáról vagy Topolyáról szerzi be kedvezőbben a fűtőanyagot.

Az Agroimpex vállalat igazgatója, Zajác Attila elárulta, hogy kifogytak a tűzrevalóból, a kereslet hatalmas lenne, de a beszállítók nem ígérnek biztosat. Csütörtökön érkezett egy kocsi szárított szén a kolubarai bányából, de hogy mikor jön a következő szállítmány, ezt nem tudni. Szinte alig pakolták le a teherautóról, máris vitték a vásárlók. Az ára nem változott, 12 ezer 900 dinárt kérnek érte. Korábban a fatelepen a dunai szén tonnája 7500 dinárba került, a Kolubarai lignitet 7900 dinárért árulták.

A pacséri Pannonkapromet kínálatában csak tűzifa szerepel, amikor éppen van. A vállalat igazgatója, Jovan Marjanović nyilatkozott, aki elmondta, hogy a keményfa köbmétere utoljára 6000 dinárba került a vállalatnál. Az elmúlt napokban bekövetkezett kemény és tartós hideg miatt a tartalékaikat gyakorlatilag szétkapkodták a vásárlók. Bizonytalan, hogy mikor érkezik a következő szállítmány. A tavalyi árakhoz képest körülbelül 11 százalékos a drágulás, ami az áraikat illeti. Reményei szerint, ha kapnak újra fát, az az árakon nem módosít.

A pacséri MIKRA Coop vállalat egyik vezetője, Miklós József is arról tudott beszámolni, hogy a cég által árult fát már felvásárolták. 5400 dinárért bocsájtották forgalomba a cég raktárából a keményfa köbét. A MIKRA Coop elveihez hűen igyekszik a falut folyamatos szénellátáshoz juttatni, gondolva itt első sorban azokra a pacsériakra, akik anyailag nem tudják megengedni maguknak, hogy nagyobb tartalékokat halmozzanak fel tűzrevalóból. Zsákban mért szenet értékesítenek korlátozott mennyiségben. Egy zsákba 35 kg szén fér bele, és 450 dinárba kerül. A beszállítók, az időjárási viszonyoktól függően, január 20-a utánra ígérik, de nem garantálják az utánpótlás érkezését.

Azzal kapcsolatban, hogy miért emelkedik évről évre a tűzrevaló ára, a vállalatok vezetői elmondták, hogy mivel ők is mindig magasabb áron jutnak hozzák, így kénytelenek drágítani.