2024. április 26., péntek

Felújításra szorul a temetői kápolna

Az adai II. helyi közösség félmillió dinárt fordítana a műemlék épület tetőszerkezetének renoválására

Az adai katolikus temetőben lévő kápolna felújításra szorulna, mivel már évek óta nagyon rossz állapotban van az 1880-ban emelt műemlék épület tetőszerkezete, ami emiatt be is ázik. Varga Elfride, a II. helyi közösség titkára elmondta: sürgősen rendbe kellene tenni a kápolna tetőszerkezetét, hogy megakadályozzák a további károsodását, illetve a tetőszerkezetet beszakadását. A titkár megjegyezte, hogy a szakvéleményezés szerint a tetőszerkezet felújítása 1,2 millió dinárba kerülne, amihez körülbelül 500 ezer dinárral tudna hozzájárulni a helyi közösség.

Az idén megújulhat az adai kápolna tetőszerkezete (Csincsik Zsolt felvétele)

Az idén megújulhat az adai kápolna tetőszerkezete (Csincsik Zsolt felvétele)

– A kápolna teljes renoválása már az I. világháború centenáriumakor szóba került, amikor felújítottuk a nagy háború helybeli hősi hallottainak az emléktábláját. Már akkor látható volt, hogy a tetőszerkezet nagyon rossz állapotban van. Ezért az Adafert építőipari cég szakemberei ingyenesen felmérték, hogyan lehetne rendbe tenni az épület tetőszerkezetét, és ehhez elkészítették a tervrajzokat is. A javítás nemcsak a tetőszerkezet, hanem a torony szerkezetét is érintené, és megközelítőleg 1,2 millió dinárba kerülne. A felújítás magában foglalná a teljes tetőszerkezet cseréjét a toronnyal együtt. A torony cinkelt lemezzel lenne bevonva, ami hosszú távon tartós védelmet jelentene. Az épület többi részének a felújítása nincs benne ebben az összegben, de valószínűleg belekerülne 800–900 ezer dinárba. Jelenleg azonban a falak felújításánál sokkal fontosabb feladat a tetőszerkezetet rendbe tenni, hogy megvédhessük a kápolnát a beázástól és a tető beszakadásától. Szungyi Károly adai plébános kérte a II. helyi közösség segítségét, hogy vállaljon részt a kápolna tetőszerkezetének felújításában, amit a tanács jóváhagyott. Az idei évtől ugyanis a közvilágítás karbantartása már nem tartozik a helyi közösség hatáskörébe, és így közel 800 ezer dinár felszabadult, amiből körülbelül 500 ezer dinárral tudnánk támogatni a munkálatokat, vagyis a költségek egyharmadát állnánk – közölte Varga Elfride, majd hozzátette, hogy hozzájárul a felújításhoz a helyi önkormányzat, amely az év során pályázatot írt ki a helyi egyházak támogatására, valamint az adai katolikus egyházközség szintén részt vállalna a költségekből. Sőt, a titkár szerint az Adafert cég is jelezte, amennyiben ők végeznék el a renoválást, akkor nagyobb összeggel támogatnák a munkálatokat.

Varga Elfride közölte, hogy a plébános kérelmezte azt is, hogy a II. helyi közösség támogassa a temetőben a járdák javítását, amire az idén 600 ezer dinárt fordítanának. Továbbá támogatják a ravatalozó előtti terasz kiépítését is, amit korábban az I. helyi közösség kezdeményezett. A titkár elmondta, hogy két alternatívát ajánlottak: a nagyobb terasz 1,6 millió dinárba kerülne, a kisebb 800 ezerbe. A titkár elmondta, hogy a II. helyi közösség tanácsa a kisebb terasz kiépítésének tervét támogatja, mert így jutna pénz a kápolna felújítására, ami jelen pillanatban a legsürgetőbb feladat. A tanács véleménye szerint egyébként is elegendő a kisebb terasz, ami a viszonylag rövid temetési szertartás alkalmával az elhunyt közvetlen családtagjainak nyújthatna védelmet. A titkár megjegyezte, hogy a II. helyi közösség 300 ezer dinárral járulna hozzá a terasz kiépítéséhez, amire az I. helyi közösség 400 ezer dinárt fordítana.