2024. május 7., kedd

Egyre nagyobb bajban Szoboszlaiék

Rájár a rúd az utóbbi a hetekben a Liverpoolra. Jürgen Klopp fiai rövid időn belül elszenvedték harmadik kellemetlen vereségüket, amivel jelentősen csökkentek az amúgy sem fényes bajnoki reményeik. Szerda este a városi rivális Everton Branthwaite és Celvert-Lewin találataival múlta fölül a vörösöket. A francia bajnokságban a PSG Mbappé és Dembélé két-két találatával könnyedén legyőzte a kiesőjelölt Lorient-t. A magyar kupa másik elődöntőjében a Ferencváros mezőnyfölénye ellenére az első félidőben nem tudta bevenni a második osztályban szerepelő Nyíregyháza kapuját. Nem lehet azt mondani, hogy a nyírségiek csak a döntetlen tartására rendezkedtek be, ugyanis többször is veszélyes ellentámadásokat vezettek. A második félidő közepén a játékvezető könnyű síppal befújt egy tizenegyest a Fradi javára, amit azonban Varga elpuskázott. Az igazi meglepetés még csak ezután következett, mert Kovácsréti a másik kapnál a Nyíregyházát juttatta előnyhöz. Közel volt a szenzáció, ám a 85. percben Cissé kiegyenlített, majd nem sokkal később Szevikjan egyéni villanásával a fővárosiak megfordították a mérkőzést, így összejött a két évvel ezelőtti Ferencváros–Paks döntő megismétlése. A szerb kupa elődöntőjében egy viszonylag nyugodt rangadót láthattunk. A C. zvezda az első félidő közepén a három perc alatt duplázó Olayinkának köszönhetően könnyedén legyőzte a Partizant, így a döntőben a Radnički 1923-at kiejtő Vojvodinával mérkőzik majd meg.

XAVI MARAD BARCELONÁBAN
Xavier Hernández mégis a Barcelona vezetőedzője marad a következő szezonban is, a 44 éves tréner a korábbi bejelentéssel szemben mégis kitölti a 2025 nyaráig szóló szerződését, miután Joan Laporta elnök tárgyalt a szakmai vezetéssel. A spanyol válogatottal játékosként világ- és kétszeres Európa-bajnok szakember január végén a Villarrealtól elszenvedett hazai vereséget követően jelentette be, hogy az idény végén távozik posztjáról. Xavi 2021 novembere óta irányítja a katalán csapatot. Korábban a Barcelona legendás játékosa volt, 1998-ban debütált az első együttesben, amelyben 2015-ig szerepelt középpályás irányítóként. A Barcával 25 trófeát nyert, közte négy BL-t, nyolc spanyol bajnoki címet és három Király-kupát.

Adorján: TSC Magyarkanizsa–Vojvodina 1:0 (0:0)
Tisza-stadion, 50 néző, vezette: Milovanović (Kragujevac). Góllövő: Đurđevac az 50. percben.
TSC: Kirjak, Zlatanović, Radunović, Bosnić (Vesić), Grujić, Szilusi, Kecman, Đurdđevac, Bečić, Rodić, Božić.
Vojvodina: Đukić, Milošević, Majstorović, Plavšić, Topolski, Petrović, Vuksanović (Brusin), Denda, Topalov, Trivić, Perlinac.

A bennmaradás szempontjából rendkívül fontos mérkőzést nyertek meg szerda délután a TSC-s lányok. Az adorjáni találkozó első félidejében nem sok helyzetet láthattak a nézők, a folytatásban viszont alaposan felpörögtek az események. Az 50. percben a hazaiak egy ritkán látható góllal szerezték meg a vezetést, Đurđevac ugyanis szögletből vette be a székvárosiak kapuját. A gól után nagy csata alakult ki a pályán, a magyarkanizsaiak ellentámadások után tovább növelhették volna előnyüket, Đukić kapus és a felső léc azonban megmentette a piros-fehéreket az újabb góltól. A túloldalon is akadt lehetőség bőven, az újvidékiek háromszor is egyedül álltak Kirjak kapussal szemben, aki azonban minden próbálkozásukat hárítani tudta. A két együttes vasárnap Belcsényben ismét összecsap, a TSC gárdája pedig egy esetleges pontszerzéssel bebiztosíthatja szuperligás tagságát.

Eredmények, angol bajnokság, korábbról elhalasztott mérkőzések: Wolverhampton–Bournemouth 0:1, Crystal Palace–Newcastle 2:0, Everton–Liverpool 2:0, Manchester United–Sheffield U. 4:2. Az élmezőny: Arsenal 77, Liverpool 74, Manchester City (–2) 73 pont stb. Francia bajnokság, korábbról elhalasztott mérkőzések: Lorient–PSG 1:4, Monaco–Lille 1:0, Marseille–Nice 2:2. Az élmezőny: PSG 69, Monaco 58, Brest 53 pont stb. Magyar kupa, elődöntő: Nyíregyháza–Ferencváros 1:0. Olasz kupa, elődöntő, visszavágó: Atalanta–Fiorentina 4:1 (összesítésben 4:2). Szerb kupa, elődöntők: Radnički 1923–Vojvodina 0:1, C. zvezda–Partizan 2:0.

 

Nyitókép: Az Everton játékosai ritkán örülhetnek a városi rivális ellen (Fotó: Beta/AP)