2024. április 26., péntek

„Ez a munkánk – és szívesen csináljuk!”

A falugondnokokat az extrém hideg sem akadályozza munkájukban

A Wikipédia szerint 2015-ben ezen a napon, január 14-én Moszkvában +3,4 fokot mértek, amely rekord pozitív hőmérsékleti értéknek számít. Idén viszont egyre-másra negatív rekordokat jegyeznek fel a környező országokban, és a médiában arról is szólnak a hírek, hogy az extrém hideg időjárás hatására egyre több hajléktalan, kispénzű nyugdíjas esik áldozatul, sokszor bizony sajnos egyenesen halálos kimenetellel. Európa-szerte kutyahideg van.

Nálunk is sok a nélkülöző meg a kispénzű nyugdíjas. Bizonyára sok családban, otthonban errefelé is hideg van. A VMSZ a falugondnoki szolgálatot azért indította be, hogy az egyedül élőkről, vagy a rászorulókról gondot viseljenek a falugondnokok. A rendkívüli hideg miatt nyilván az ő munkájuk is fokozódott. A magyar kormány százmillió forintot folyósított a vajdasági falugondnoki szolgálat létrehozására és működtetésére. Hat önkormányzat területén 12 falugondok segíti az időseket és rászorulókat.

Katona Endre a szolgálat 2015-ös novemberi megalakulása óta egyelőre csak Tornyoson látja el a falugondnoki teendőket körülbelül harminc háznál, de a tevékenysége hamarosan ki fog terjedni Kevire és Buránysorra is, ami plusz tíz-tizenöt háztartás ellátását fogja jelenteni számára.

– A nagy hideg miatt természetesen több munkánk adódik a jelenlegi rendkívül hideg időszakban, hiszen jóval több tűzrevalót kell bekészíteni az idősek és rászorulók számára, sok fát kell rendelni, hasogatni, behordani, a legtöbb helyen időközben el is fogyott a fűtőanyag, szóval ez a munka most szinte állandósult. Átlagos körülmények között a harminc háztartásból kettőhöz csak ritkán, havonta egyszer-kétszer kell ellátogatnom, mivel ők magukat is elég jól el tudják látni, és a család is besegít olykor. A többiekhez átlagosan hetente egyszer járok el, illetve vannak néhányan, akikhez heti két alkalommal is. Persze szükség esetén ezen túl is hívnak, amikor valaki például nem tud kimenni a piacra vagy a boltba bevásárolni, olyankor természetesen a rendelkezésére állok. Ezek azok az idős személyek, akiknek Tornyoson nincs hozzátartozójuk. Az utóbbi időben a nagy hideg egyébként komolyabb problémát nem jelentett, ha netán valaki rá is szorult, hogy orvosi kivizsgálásra kellett mennie, az útviszonyok rendben voltak, nem jelentettek akadályt. Komoly gond nem adódott az elmúlt időszakban. Örülök ennek a munkának, szeretem is csinálni, és úgy látom, hogy az emberek is örülnek ennek a segítségnek, ami jelentős számukra, főleg ami a fuvarozásukat illeti, ami többek között anyagilag is nagyon megterhelő volt számukra azelőtt. 2016 tavasza óta mi, falugondnokok, már mindannyian kaptunk saját szolgálati gépjárművet, előtte a csantavéri kollégával osztoztunk meg egyen. Ez nagy segítséget jelent úgy a fuvarozásban, mint a többi teendőben is, mivel jól fel van szerelve eszközökkel, fűrésszel, baltával, lapáttal, fűnyíróval és egyéb szerszámokkal.

Tarapcsik Tibor szintén a 2015-ös megalakulás óta falugondnok Zentán, saját bevallása szerint „kakukktojásnak” számít a kollégái között, mivel a városban látja el ezt a speciális munkakört. Harmincegy háztartásban segíti a rászorulókat, időseket, rokkantakat, agyvérzésen átesetteket.

- Hidegben és melegben egyaránt rendelkezésére kell állnunk a rászorulóknak, tehát az időjárási szélsőségek nem szabad, hogy akadályt jelentsenek számunkra. Ha hidegebb van, akkor jobban felöltözünk. (nevet) A „slágermunka” most természetesen a fa felaprítása és behordása, a tűzhelyek tisztítása és hasonlók. Kellemetlen ez a hideg, de elviseljük. Gondokat nem okozott az időjárás, a szolgálati gépkocsikat téli gumikkal is felszerelték, így eljutunk mindenhova, ahol szükség van ránk. Nekem különösen előnyös a helyzetem, mert itt a városban kell tevékenykednem, de a többieknek sem akad különösebb problémája ilyen téren. A segítségünkre rászorulók között sem okozott gondot a szélsőséges időjárás, mivel a kellő mennyiségű tűzrevalóra gondot fordítanak ők is és mi is egész évben. Már tavasszal elkezdődik a fa, a szén és egyebek megvásárlása, ezért olyan jellegű probléma, hogy elfogyjon a fűtőanyag a tél közepén, nem szokott felmerülni. A tavalyi év folyamán volt egy szociális esetem, akire már a ház is majdnem rádőlt, neki most tüzelője sem lett volna, de ő azóta elhelyezésre került gondozóknál a Szociális Védelmi Központ jóvoltából. Nekem van egy „órarendem”, amely egy hétre előre jelzi, kihez mikor kell elmennem. Amikor jönnek a nagy hidegek, akkor ezt átírom olyan módon, hogy akik villannyal vagy gázzal fűtenek, azokhoz ritkábban járok el, és helyettük azokat látogatom gyakrabban, akiknél szenet, fát kell hasogatni, behordani, hiszen nekik ilyenkor sokkal nagyobb szükségük van a segítségre. Bő egy év alatt van már akkora rutinom, hogy megítéljem, mikor hol van rám a legnagyobb szükség. Nagy segítséget jelent, hogy az előző év tavasza óta mindannyiunk saját szolgálati gépkocsival rendelkezik. Nem nagyon lehet az autókon megosztozni, ahogyan az a legelején történt, hiszen sokfelé járunk, minden egyes nap minden egyes órája be van osztva, most meg egyre többen igénylik a fuvarozást is orvoshoz, bevásárolni, bankba satöbbi. A szolgálatom első félévében kerékpárral jártam terepre, mindenféle időjárási viszontagságok között. Kemény volt… De ha elveszem a kollégától az autót, akkor ő nem tud menni, neki pedig vidékre kell kijárnia. Kellemetlen ez a jelenlegi hideg, de hát ez a munkánk. Szívesen csináljuk, mindenki tudja közülünk, miről szól a feladata, és azt a legjobb tudása szerint látja el. A rászorulók pedig nagyon szívesen veszik a segítségünket.