2024. április 26., péntek

Felújítják az újvidéki utat

Nagybecskerek város jövő évi költségvetése 3,627 milliárd dináros bevételre számít. Ehhez az összeghez csatolják még az idei évből megmaradt mintegy kétszázmillió dinárt, ami azt jelenti, hogy csaknem négymilliárd dinárral rendelkezhet majd a legnagyobb bánáti város önkormányzata. A korábbi évekhez képest ez szerényebb összeg, a hatalmi többség szerint azonban ennek ellenére is fejlesztési költségvetésről van szó.

Folytatódik a kerülőút építése (Kecskés István felvétele)

Folytatódik a kerülőút építése (Kecskés István felvétele)

A városi képviselő-testület utolsó idei ülésén Čedomir Janjić polgármester hangsúlyozta, hogy a gazdasági nehézségek ellenére az önkormányzat működése zökkenőmentes volt. Emellett pedig nem maradtak el a kommunális beruházások sem. Csaknem 80 km utat sikerült leaszfaltozni, és 14 km kerékpárutat is megépítettek. Nagybecskerek jelenleg 35 km-nyi kerékpárúttal rendelkezik, s ezzel Belgrád és Újvidék után a harmadik helyen van Szerbiában. A jövő évi tervek között van a kerülőút építésének a folytatása, annak keretében pedig egy híd építését is tervezik, amely majd az egykori szőnyeggyár közelében ível át a Bégán. A másik jelentős beruházás pedig, amelynek a megvalósítása tavaszra kezdődik, a Nagybecskerek és Újvidék közötti út zsablyai útkereszteződésig vezető mintegy 25 km-es szakaszának a felújítása lesz. Ezt részben köztársasági támogatásból tervezik megvalósítani.
Az ellenzék bírálta a költségvetést. A VSZL szerint elfogadhatatlan, hogy egy ilyen fontos dokumentum elfogadását nem előzte meg közvita. Másrészt a ligások szerint a központosítás következtében Nagybecskereknek is évről évre kevesebb pénz jut, s ez végül az önkormányzatok megszűnéséhez vezet majd.