2024. április 26., péntek

Könyvecske után chippes kártya

A törvény előírásai szerint három hónap múlva a polgárok már új, chippel ellátott egészségügyi kártyával látogathatják az orvosokat. Vagyis alig maradt három hónap arra, hogy január elsejéig lecseréljük a régi (bár ha belegondolunk nem is annyira régi) egészségügyi karton könyvecskéinket.

Egy újítás ez, amely bevezetését már három évvel ezelőtt elkezdték, de a kezdeti hibák miatt, ami elsősorban az adatok bevitelénél mutatkozott meg, illetve abban, hogy a beállított rendszer csak a cirill betűs írásmódot ismerte fel, és a magyar neveknél, de egyébkén más kisebbségi nevek esetében is, az adott kisebbség nyelve szerinti helyesírást cirillre fordította, elhúzódott. A Csabából ЧCAБA, az Ágnesből pedig ÁГHEC lett. Néhol a hiba még mindig fel-felüti a fejét. Mint annyiszor már korábban, ezúttal is a rendszert menet közben tesztelték az illetékes szervek, hogy aztán az állami pénzeket nem kímélve, költségesebb módon korrigálják a hibákat.

És ha már a költségeknél tartunk, az elmúlt két évben a polgárok többsége már csak azért sem kérvényezte az új egészségügyi kártyát, mert annak pénzügyi vonatkozásai is vannak. Amennyiben a vállalat nem vállalta magára az új okmány kiadásának költségeit, a kártya tulajdonosának ezért 400 dinárt kell fizetnie. A vállalatok több helyen pedig úgy döntöttek, ez a költsége ne terhelje már őket. És bár a 400 dinár nem túl sok pénz, mert a boltból ezért a pénzért nem viszünk haza sok mindent, mégis az a kevés is, amit venni lehetne rajta, sok családban számít. Persze az újszülöttek, a különleges bánásmódot igénylő gyerekek, a szociálisan veszélyeztetett polgárok, illetve a családon belüli erőszak áldozatai az állami költségvetés terhére vehetik ki az egészségügyi kártyát. Jelentős könnyítés ez is.

Ugyanakkor az elmúlt évek megpróbáltatásai, újításai bölcsebbé tettek minket. Ha a politika változik, a célkitűzés is. Jól megtanultuk mi már itt Szerbiában: minden újítás esetében a házat a tetőtől kezdik építeni, vagyis az első heteket, hónapokat, éveket éppen arra használják, hogy az esetleges hibákat (amiből akad jócskán) korrigálják. Hát kinek kell az idegeskedés, a kétszer-három történő sorban állás, amikor abban sem lehetünk biztosak, hogy a kártyát aztán használni tudjuk-e. Felmerül a kérdés: van-e leolvasó az egészségügyi intézményben, a gyógyszertárban...? Ha nincs, és ha vinni kell a régi könyvecskét is magunkkal, akkor meg minek az új?

A hónapok pedig gyorsan elröppentek, nyakunkon a határidő, már csak három hónap maradt hátra, hogy kiváltsuk új okmányunkat. Az utolsó hajrában pedig újabb gondok merültek fel. Szinte egész napokat kell sorban állni, hogy az új egészségügyi kártya kiadására a kérvényt át lehessen adni. Annak kidolgozására pedig hónapokat kell várni. A Köztársasági Egészségügyi Biztosító ezt azzal magyarázza, hogy annyira megnövekedtek az igénylések az egészségügyi kártya kiadására, hogy azok kidolgozását alig győzik. A megközelítőleg 7 millió lakosból ugyanis szeptember végéig alig 2,3 millió polgárnak adták ki a chippel ellátott egészségügyi kártyát. Egyelőre nem tudni, hogyan sikerül a kötelezettségnek eleget tenni, amikor a rendelkezésre álló kapacitások szerint csupán 350 ezer kártya kiadását tudják elvégezni.

Az általános káoszból ítélve, várhatóan kitolják ezt a határidőt is, annak ellenére, hogy az eredeti elképzelés szerint 2014. augusztus 9-ig kellett volna lecserélni minden egészségügyi könyvecskét. Ezt az időpontot annak idején módosították 2017. január 1-jére. Ám a reális lehetőségeket figyelembe véve, ez a határidő sem teljesíthető, így az egészségügyi minisztérium valószínűleg újra módosítja az egészségügyi biztosításról szóló törvényt.