2024. április 26., péntek

„Repülő ügynökök” a mezőgazdaságban

Új technológiát honosítanak meg Szerbiában a termőföldek biztosítására

A drónokkal való földvizsgálat a mezőgazdasági kockázatvállalás jövője lehet – hangzott el tegnap az újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállításon, a Generali biztosítónak, a rendezvény főszponzorának a sajtótájékoztatóján. A biztosítóház képviselői a pilóta nélküli, távirányítós készülékekkel ellátott repülőszerkezet alkalmazásával történő kockázatfelmérésekről beszéltek.

Sava Bogičević A Generali Biztosító Szerbiai leányvállalatának műszaki vezetője a sajtóhoz intézet nyilatkozatában kifejtette, első éve foglalkozik ilyesmivel a cégük.

– Igyekszünk minden évben valami újjal előrukkolni a termelők számára. Pár évvel ezelőtt például a szárazság okozta károkra vezettünk be biztosítási lehetőségeket, de a szélsőséges csapadékra és jószágbiztosításra is van eshetőség. A szóban forgó újdonság elsősorban a kár azonnali felmérésére vonatkozik, de a földeken keletkezett elváltozások folyamatos ellenőrzésére is lehetőséget nyújt. Ez nemcsak a biztosítóház szempontjából, hanem a gazdáknak is egyaránt fontos, hiszen mindkét fél számára naprakész információkat kínál arra vonatkozólag, hogy mi zajlik éppen a határban, és hogy mindenki a helyzetnek megfelelően készüljön fel – magyarázta az igazgató.

A drónhasználat nem csak a kárfelmérésben nyújt segítséget, hanem a terepi munkát is leegyszerűsíti (Fotó: Ótos András)

A drónhasználat nem csak a kárfelmérésben nyújt segítséget, hanem a terepi munkát is leegyszerűsíti (Fotó: Ótos András)

Mint kifejtette, a drónhasználat nemcsak a kárfelmérésben és a helyzetjelentésben jöhet jól, hanem a terepi munkát is leegyszerűsíti.

– Biztosítás alkalmával nem kell sem a biztosítóknak, sem az ügyfeleknek a határba menni, hiszen a drón akár 15 perc alatt 10 ezer hektár földet is ellenőrizhet. Ezzel a technológiával és a repülő készülékbe telepített szoftverrel nem csupán a jelenlegi helyzetet mérhetjük fel, az intelligens applikáció a múltbéli károkra is képes fényt deríteni, valamint a potenciális veszélyeket is fel tudja mérni. Ezzel az eljárással nagyban felgyorsul és pontosul az ügyintézés. Ez hosszú távon azt is jelenti, hogy a biztosítási költségek is alacsonyabbak lehetnek, a kárfelmérés és a többi kapcsolódó procedúra pedig sokkal gyorsabban és egyszerűbben zajolhat le – fejezte be Bogičević.

Victor Yermak, a Dataerion (a Generali biztosítóval együttműködő adatfeldolgozó cég) vezérigazgatója elmondta, hogy a jövő technológiájáról van szó, hiszen sokkal pontosabb felméréseket adhatnak így nem csak a biztosítócégek, hanem például a mezőgazdasági szaktanácsadói szolgálatok is.

– A drón nemcsak a látottakat rögzíti, hanem a központi számítógépekre rengeteg más adatot is eljuttat. A Big Data elnevezésű módszerrel tömérdek adat érkezik a központokba, amelyek a múltbéli károk alapján is képesek diagnózist felállítani, a jelenlegi adatokból pedig akár előre is jelezhetnek különböző dolgokat. Egyes technológiák segítségével azt is meg lehet állapítani például, hogy melyik növényt érte kártevő és melyik egészséges. Ez egy sokkal gyorsabb és mélyrehatóbb vizsgálati módszer, mint a régi terepi, manuális felmérések – magyarázta Yermak.