2024. április 26., péntek

Merjünk magyarnak lenni

Ülésezett a Vajdasági Magyar Óvodapedagógusok Egyesületének vezetőség – Az egyesület céljai között a néphagyományőrzés és a nemzeti önazonosság-tudat megerősítése

A Vajdasági Magyar Óvodapedagógusok Egyesülete (VMÓE) a múlt hét végén tartotta kibővített elnökségi ülését a Kishegyesi Könyvtárban. Az elnökség elfogadta az egyesület éves tervét, valamint szóba került a VMÓE elnöke, a dr. Szőke Anna által kidolgozott oktatási program is. Mint lapunknak beszámolt róla, egy olyan programot dolgozott ki, ami a néphagyományőrzést és a nemzeti önazonosság-tudat megerősítését szolgálja.

– Idáig is ezzel foglalkoztam, de sokkal nagyobb feladat egy konkrét tervet megírni, ami egy egész évre vonatkozik. Igyekeztem úgy összeállítani, hogy az óvónők és az óvodák „el merjék” fogadni. Szándékosan használtam ezt a szót, mert igen nagy a félelem az óvodai dolgozók körében azokban az óvodákban, ahol nem magyar nemzetiségű az óvoda vezetője. Ilyen környezetben nagyon félnek pl. attól, hogy a néphagyományainkat beépítsék a munkába. Az elnökségi ülés során téma volt, hogy ez hogyan, mily módon valósítható meg – mondta el az elnök, majd a terv egy fontos részét külön kiemelte: a terv előirányoz havi egy nyílt napot, amit a szülőkkel közösen tartanának az adott intézményben. Ennek keretében lehetőség nyílna a magyar kulturális értékek átadására.

Az ülésen elfogadták a VMÓE terveit az előttünk álló időszakra. Ennek kapcsán dr. Szőke Anna elmondta, hogy október során lesz egy bábturnéjuk a szórványban. A zentai Dárika Bábcsoport igen színvonalas óvodai előadásait fogják elvinni Tordára, Magyarcsernyére, Magyarittabéra, illetve Csókára és annak környékére. Az egyesület október végén vendégül fogja látni Karácsony Molnár Erikát, az egyik legismertebb népijáték gyűjtőt. Karácsony Molnár a karácsonyi ünnepkörrel fogja megismertetni az óvónőket, vélhetőleg két helyszínen is, számolt be az elnök. Januárban fog sor kerülni a VMÓE hagyományos bábkurzusára, februárban pedig a tehetséggondozás óvodai értelmezése lesz a téma. Az óvónőkkel egy magyarországi előadó fogja megismertetni ennek a lehetőségeit. Március 21. a bábszínjátszás világnapja, ez alkalomból az egyesület bábfesztivált szervez. Az immár hagyományosnak mondható fesztiválra ezúttal Zentán fog sor kerülni. Áprilisban egy újdonsággal gazdagodik a VMÓE programja, árulta el beszélgetőtársunk: megszervezik a vajdasági néphagyományőrző óvodapedagógusok első találkozóját.

– Ez egy konferencia jellegű találkozó lesz, amelyre hagyományőrzéssel foglalkozó óvónők fognak eljönni. A konferencia során rövid prezentációban mutatják majd be, hogy idáig mit tettek a nemzeti értékeink átadása céljából. Fontos világosan látniuk, hogy egy-egy óvodán belül egy-egy csoport konkrétan mit tett azért, hogy tudatosítsa a szülőkben, hogy magyar iskolákba kell járatni és magyar kulturális közegben kell felnevelni a gyermekeinket. A vegyes közegekben, főként a vegyes óvodai csoportokban nagy a veszélye annak, hogy a magyar gyermek alkalmazkodik, átveszi a szerb gyermek hozzáállását, s a későbbiekben a szülők szerb osztályba íratják – mondta az elnök.

Végezetül azt is megtudtuk tőle, hogy májusban fog sor kerülni a Vajdasági Magyar Óvodás Színjátszó Találkozóra, amit immáron 21. alkalommal fognak megtartani.