2024. április 26., péntek

Oktatási vásárt szerveznek a Mezőgazdasági Iskolában

A nyílt napon több középiskola is bemutatkozik

Április 26-án tartják a nyílt napot a topolyai Mezőgazdasági Iskola sportcsarnokában. A 10 órakor kezdődő oktatási vásár keretében a három topolyai középiskola mellett néhány szabadkai és zentai középfokú oktatási intézmény is bemutatkozik.

Tóth Tibor iskolaigazgató (Tóth Péter felvétele)

Tóth Tibor iskolaigazgató (Tóth Péter felvétele)

Az ezredforduló óta a topolyai Mezőgazdasági Iskolában minden év áprilisában oktatási vásárt szerveznek. Ezeken a rendezvényeken minden érdeklődőnek, de elsősorban a nyolcadikosoknak és azok szüleinek bemutatják a továbbtanulási lehetőségeket, megismertetik az iskola szakirányait, szakköreit. Kezdetben a bemutatókat a szaktantermekben tartották meg. 2002-ben megépült a sportcsarnok, azóta ott rendezik meg a nyílt napot. Az utóbbi években a házigazdák más középiskolákat is meghívnak, hogy az iratkozás előtt álló nyolcadikosok minél több információ alapján tudjanak az életpályájukat befolyásoló döntést hozni. A házigazdák mellett természetesen a két további topolyai középiskola, a Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola és a Sinkovics József Műszaki Középiskola is bemutatkozik. Emellett idén is lesznek majd szabadkai és zentai vendégiskolák.

Tóth Tibor, az iskola igazgatója elmondta, hogy – ahogyan azt már az előző években megszokhattuk –, a tanintézmények bemutatkozása mellett különféle kísérőrendezvényekkel szórakoztatják majd az ide látogatókat. Ebben az évben is megszervezik a már hagyományos bemutatókat és játékos vetélkedőket. Traktorversenyt, birkanyíró versenyt rendeznek, de vetélkednek majd a diákok különféle magok felismerésében, mindeközben pedig meg is lehet kóstolni a hentesek és az élelmiszer-ipari technikusok által készített finomságokat. Az élelmiszer-ipari technikus szakon tanuló diákok pereccel, palacsintával, forró csokoládéval és más finomságokkal kedveskednek a látogatóknak. A nyílt napot megelőzően különféle irodalmi és képzőművészeti pályázatokat is kiírnak, melyek elbírálására és az eredményhirdetésre is ekkor kerül majd sor.

Az iskola igazgatója elmondta, hogy a topolyai Mezőgazdasági Iskolába azok a tanulók jelentkezhetnek, akik általános iskolai képzésben részesültek, sikeres záróvizsgát tettek, és akik 2000. augusztus 31-e után születtek. Az iratkozáshoz szükséges dokumentumok: egy eredeti anyakönyvi kivonat, a 6., 7. és 8. osztályos bizonyítvány, valamint az érettségi eredményét igazoló okmány. Ezen kívül szükséges még egy orvosi igazolás, amely bizonyítja, hogy a tanuló megfelel az általa választott szak egészségügyi követelményeinek. A topolyai önkormányzat minden évben támogatja a nyílt nap megszervezését. A község falvaiból és a környező településekről ingyenes buszjáratokat indítanak az érdeklődő szülőknek és diákoknak. A középiskolába történő iratkozással kapcsolatban további információk a www.poljoskola.edu.rs weboldalon találhatók. A topolyai Mezőgazdasági Iskola a következő szakokra hirdet felvételt a 2017/2018-es tanévre, magyar nyelven: mezőgazdasági technikus szakon 30 tanuló felvételére, az állat-egészségügyi technikus szakra szintén 30 tanulót vesznek fel, akárcsak az élelmiszer-ipari technikus szakra, ahova szintén 30 tanuló felvételét hirdették meg, és bíznak abban, hogy a minisztérium is jóváhagyja. A hároméves szakok közül 15 tanulót vesznek fel a mezőgépszerelői szakra és 15 tanulót a hentes szakra. Idén tehát a hároméves szakok közül magyarul nyílik a hentes szak, a sütőipari tanulók, azaz pékek pedig szerb nyelven tanulhatnak. Az iratkozási eredményekről a http://upis.mpn.gov.rs/ oldalon lehet majd tájékozódni.

A mezőgazdász szakma ismét felértékelődni látszik itthon és világszerte is egyaránt. Érdemes még megemlíteni, hogy a középiskolai tanulmányok befejeztével Topolyán is lehet folytatni felsőfokú tanulmányokat a mezőgazdaság szakterületén.