2024. április 26., péntek

Falra mászik

Egy lány a sok közül, mondhatnánk, ha csak futólag találkozunk Bognár Nórával, de amint elkezd beszélni kedvenc sportágáról, a magával ragadó lelkesedés azonnal kiemeli őt kortársai közül. A Falmászás Balkán-bajnokságának aranyérmesével erről a nem mindennapi sportágról, a kezdetekről, az eredményekről és célokról beszélgettünk, az edzésén pedig lehetőségünk volt megnézni azt is, milyen az, amikor valóban a falra mászik.

Nóra falra mászik (Fotó: Paszterkó Erika)

Nóra falra mászik (Fotó: Paszterkó Erika)

Bognár Nóra, a palicsi Miroslav Antić Általános Iskola nyolcadik osztályos tanulója, április első hétvégéjén Bukarestben a Balkán-bajnokságon falmászás kategóriában (többnyire zárt térben, műfalon történő mászás) a tizennégy-tizenöt évesek korcsoportjában első díjat nyert boulder versenyágban (négy méter magas fal megmászása), valamint nehézségi kategóriában is diadalmaskodott.

Nóra a szabadkai Spartacus Hegymászó Klub Falmászás alosztályának a tagja. A Románia, Szerbia és Magyarország között zajló Budapesti Pannon Liga harmadik fordulójában szenior kategóriában a hetven résztvevő közül a közelmúltban Nóra második lett. Romániában a bajnokságon nyolc út volt, százhúsz perc állt a rendelkezésükre ezek megtételére, és mindegyik útra öt próbalehetőséget adtak.

– A nehézségi versenynél többen kiestek már a startnál, itt két nagyon nehezen kiépített úton kellett minél hosszabb távon mászni. Az ujjunk hegyével kellett megfogni a fogásokat és tartani a testsúlyunkat, itt csak egy próbálkozási lehetőség van. Az egyik úton tizenöt, míg a másikon tizenhét fogást sikerült elérnem. Ebben a kategóriában, ha két vagy több versenyző ugyanazt az eredményt éri el, akkor nekik még egy döntőt is kell mászniuk. Precízen meghatározták a szabályokat és ennek köszönhetően a világ bármely táján mérhető a versenyzők teljesítménye, ennek a kritériumnak köszönhetően sikerült a falmászásnak bekerülnie az olimpiai sportok kategóriájába – magyarázta beszélgetőtársunk, aki felidézte azt is, hogyan kezdődött ismeretsége e sportággal.

A Majsai úti iskolában edzés közben (Fotó: Paszterkó Erika)

A Majsai úti iskolában edzés közben (Fotó: Paszterkó Erika)

– 2010-ben Palicson a tóparton a falmászók felállítottak egy mászófalat, és mivel én gyermekkoromban is nagyon szerettem mászni, ezért édesapámmal felkerestük a falmászókat, és azóta aktívan versenyezem ebben a sportágban. Az első hónapokban nem volt könnyű, főként a láb- és karizmokat kell megerősíteni, meg kellett tanulni a mászástechnikát, eséstechnikákat, biztonságtechnikát, valamint a mozgáskoordinációt. Az ujjerő nagyon fontos, mert a tenyerünkkel és az ujjainkkal fogódzkodunk, emiatt komoly törések alakulnak ki a tenyéren, sőt az elején az ujjaim is kisebesedtek a mászástól. Nemcsak erőre, hanem koncentrációra is szükség van, mert nagyon fontos előre megtervezni a mászás útvonalát. A Kárpátoknál és az Alpoknál, tehát Szlovéniában, Ausztriában, Magyarországon, Szlovákiában a legelterjedtebb ez a sportág. Szerbiában pedig Užicén, Prijepoljén – mondta Nóra.

A szabadkai klubban mintegy húsz versenyző és ugyanannyi rekreációs céllal edző tag van. A szeniorok csapatába a tizenhat évesektől a harminc éves korú sportolók tartoznak, emiatt ez a legnehezebb kategória. Nóra jelenleg a K-14 kategóriába tartozik, ez a 14–15 évesek csapata, de mint már említettük, a szenior csapatot is képviselte versenyeken.

A legújabb serlegek (Fotó: Paszterkó Erika)

A legújabb serlegek (Fotó: Paszterkó Erika)

– A fiúk és a lányok, habár együtt edzenek, külön versenyeznek az erőviszonyok miatt. A lányoknak beiktatnak segédfogásokat könnyítésként. Mászás közben a saját testsúlyunkat kell megtartanunk egy meghatározott magasságban és egy nehéz úton. Az idén a téli szünidőben két hétig Szlovéniában voltunk felkészítő edzésen, ami nagyon sokat segített a különböző technikák fejlesztésében, amelyek elsajátításának köszönhetően már sokkal ügyesebben veszem az akadályokat. Sokat fejlődött, nőtt az önbizalmam is, most már megnézem a mászási vonalat, átgondolom és megcsinálom, míg korábban ez nem így volt. Szabadkán műsziklafal, tizenegy méteres mászófal a Jovan Mikić iskolában van, a Majsai úti iskolában pedig négyméteres falon edzhetünk. Hetente két-két edzést tartanak, hétvégén többnyire versenyeken és bajnokságokon veszünk részt – mesélte a falmászó bajnok.

Nóra egyébként kitűnő tanuló, zenedébe jár, zongorázik és sakkversenyeken is a legjobbak közé tartozik. A múlt nyáron elvégzte a hegymászó tanfolyamot, az itt tanultakat felhasználhatja falmászás mellett a sziklamászásban is. A falmászó bajnok tanulmányait a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium angol szakán szeretné folytatni. Nóra céljai között szerepel a világbajnoki, majd az olimpiai bajnoki cím elnyerése. Április végén Grazban a Falmászó Európa-bajnokságon méretteti meg magát. Ami pedig a sakkot illeti, az idén harmadik helyezést ért el községi, és második helyezést körzeti versenyen a tizenöt évesek kategóriájában, országos sakkbajnokságon májusban vesz részt Belgrádban.

Nyitókép: Nóra falra mászik (Fotó: Paszterkó Erika)