2024. április 26., péntek

A Nagyfa utóélete

Templomajtó készült a csókai park öreg tölgyfájából

A csókai kastély mögötti „öreg park” legöregebb fája volt az öt évvel ezelőtt kivágott, de már évekkel korábban teljesen kiszárad matuzsálem korú tölgy, a csókaiak nagybetűs fája, a Nagyfa.

Felvételünkön Balázs Ferenc alpolgármester, Törtei János, a községi tanács tagja, Hajdú Sándor plébános, Süli Zoltán vállalkozó és munkatársai az új tölgyfaajtója előtt

Felvételünkön Balázs Ferenc alpolgármester, Törtei János, a községi tanács tagja, Hajdú Sándor plébános, Süli Zoltán vállalkozó és munkatársai az új tölgyfaajtója előtt

A tíz éve elhunyt csókai Cs. Simon István újságíró, költő, a Bánság krónikása Májusfa nélkül című írásában így emlékezett meg a Nagyfáról:

,,Amikor a csókai park bejáratánál szélesre tárták a síneken futó (kovácsoltvas és orgonasíp-szerű) nagykaput, és a sétányokat percek alatt elözönlötte az ünneplő tömeg, akkor ott, a sok-sok vihart megélt és megcsonkított nagyfánál, a különböző majorokból összesereglett egykori béresek testvérként szorongatták egymás kezét, és egy várható emberibb, jobb világra ürítették poharaikat…”

A Nagyfa a csókai fiatalok legkedveltebb randevúzóhelye volt. Ide, az öreg tölgyhöz beszéltek meg egymással találkozót a fiatal szerelmespárok. De nemcsak a szerelmesek kedvenc helye volt. A parkba felüdülni, sétálni, játszani érkezők, különösen a gyerekek, a csodájára jártak, hárman vagy négyen sem érték körbe a vastag fa törzsét. A Nagyfa még holtában is tiszteletet parancsoló volt. Ahogy mállott a törzsről a vastag, száradó kérge, láthatóvá vált a farontó cincérek romboló munkája, az ujjnyi vastag lárvái által rágott, a törzs belsejébe vezette lukak sokasága.

Öt éve vágták ki a csókai Nagyfát

Öt éve vágták ki a csókai Nagyfát

A Nagyfa becslések szerint több mint kétszáz esztendős lehetett, sok emberöltőn át számos generáció központi találkahelye, ahová meg lehetett érkezni és ahonnan el lehetett indulni valamilyen cél felé. Az évek, a testét rágó férgek és a nyomukba bejutó gombák kikezdték a keménykötésű tölgyóriást. A törzs közepe üregesre korhadt. A Nagyfa azonban holtában is tovább él, továbbra is szolgálni fogja Csóka polgárait. A hatalmas, háromtonnás fatörzs felvágása évekig elhúzódott, végül több darabba vágva tudták szétfűrészelni.

Húsvétra a Nagyfa törzsének épen maradt részeiből kivágott deszkákból Süli Zoltán asztalos kisiparos műhelyében új ajtó készült a katolikus templom főbejáratára. Az ügyes kezű mesterek leszerelték a régi, kiszolgált templomajtó vasalását, a sarokvasakat, a kovácsoltvas kilincset és a zárszerkezetet, majd ezeket megtisztítva, befestve beépítették az új tölgyfaajtóba. A templomajtó tökéletes mása az eredetinek.

Balázs Ferenc alpolgármester közölte, hogy az ajtó felújítását a csókai önkormányzat anyagilag támogatta. Mint a Szentháromság katolikus templom plébánosa, Hajdú Sándor elmondta, az új tölgyfaajtó a feltámadási körmenettel lesz felszentelve.