2024. április 26., péntek
BIRKÓZÁS – U23-AS EB

Nagy Szebasztián a dobogótól egy lépcsőre

Szombathelyen befejeződött az U23-as birkózó-Európa-bajnokság, amelynek utolsó két napján mi is érdekeltek voltunk, hiszen a kötöttfogás volt a műsoron. Szerbia háromtagú csapattal utazott el a kontinensviadalra, s bár sokan az utolsó éves Vladimir Stankićtól (98 kg) várták a legtöbbet, mi a legjobban a magyarkanizsai Nagy Szebasztiánnak szurkoltunk, aki talán még egy kicsit zöld ehhez a mezőnyhöz, de az év nagy részét a felnőttcsapattal edzette végig, így az erőnlétét és elszántságát ismerve nem is véletlenül bizakodtunk. Nagy azonban nem jó sorsolást kapott, mert mindjárt a későbbi döntős orosz Viszaitovra futott rá, akitől 7:1-re kikapott. A vigaszágon már megcsillant a versenyzőnk, hiszen előbb a szlovák színekben versenyző Csertkoevet győzte le 5:0-ra, majd a vigaszág második körében 5:1-es állásnál a hazai szurkolók legnagyobb meglepetésére betusolta a magyar Losonci Ottót.

Szebasztián a bronzmeccs elején kiváró taktikával lépett szőnyegre az ukrán Kozubbal szemben, ezért ellenfele kapott egy pontot, de érezni lehetett, hogy a magyarkanizsai fiatalember csak az alkalmas pillanatra vár. 1:1 után azonban sajnálatos módon nem az ő ideje jött el, hanem ukrán ellenfeléé, aki egy dobássorozattal pillanatok alatt technikai tussal győzött.

A már említett Stankić és a 71 kg-ban indult Aleksa Erski mindjárt az elején kiesett: előbbi a selejtezőben 9:0-s technikai tust szenvedett a török Baskoytól, utóbbi pedig szintén a selejtezőben ugyancsak 9:0-ra kapott ki a lett Masjukstól.

A vendéglátó magyarok Lévai Zoltán révén új Európa-bajnokot avathattak, Fritsch Péter bronzérmet nyert, s a bronzért küzdött Szilvássy Erik is, ám ellenfele az olimpiai bronzérmes német Kudla volt, így „bocsánatos bűn”, hogy Erik végül az 5. lett, különösen úgy, hogy teljesen egyenrangú ellenfele volt a germánnak, s végül az intések döntöttek.

Győztesek, 59 kg: Murad Mammadov (azeri). 66 kg: Roman Pacurkowski (lengyel), … 5. Nagy Szebasztián (szerbiai). 71 kg: Iszlambek Dadov (azeri), … 3. Fritsch Péter (magyar). 75 kg: Lévai Zoltán (magyar). 80 kg: Alex Kessidis (svéd), … 5. Nagy Attila (magyar). 85 kg: Kristoffer Berg (svéd), … 5. Szilvássy Erik (magyar). 98 kg: Orhan Nurijev (azeri). 130 kg: Oszman Yildirim (török).