2024. április 26., péntek

Biztonságunkért magunk felelünk

Az utóbbi időben számos tűzeset történt Újvidéken, keletkezésük leggyakrabban a polgárok felelőtlen viselkedésére vezethető vissza. Gyakran az elektronikus berendezések meghibásodása, vagy ezek helytelen kezelése okozza a bajt.

A tűzesetek zömét a polgárok felelőtlen viselkedése, valamint az elektronikus berendezések helytelen használata okozza. A tűzoltókészülékek hatásos „elsősegélyt” jelenthetnek (Ótos András felvétele)

A tűzesetek zömét a polgárok felelőtlen viselkedése, valamint az elektronikus berendezések helytelen használata okozza. A tűzoltókészülékek hatásos „elsősegélyt” jelenthetnek (Ótos András felvétele)

Mit tehetünk annak érdekében, hogy ne következzen be tűzeset, és mit tehetünk abban az esetben, ha mégis megtörténik a baj?

A tűzoltó-készülékek és a tűzcsapok kötelezőek a lakóépületekben és az irodaházakban is. Az újvidéki tűzoltóságnál arra figyelmeztetnek, hogy végső ideje annak, hogy a polgárok megismerjék a tűzvédelmi előírásokat, és betartsák azokat. Ha tűz keletkezik, azonnali lépéseket kell tenni a megfékezése érdekében, majd hívni kell a tűzoltókat. Ha nem lehet megfékezni a lángokat, a következő lépés az evakuáció.

Ljubica Krnjajić újvidéki tűzoltó szerint lehetetlenség konkrét tanácsot adni a polgároknak, ezért inkább a tűzvédelmi oktatásban látják a megoldást. Nagyon fontos, hogy a lakóépületekben élők tisztában legyenek azzal a ténnyel, hogy a biztonságuk leginkább saját maguk viselkedésétől függ, és ha megtesznek minden tűzvédelmi intézkedést, akkor nem lehet gond. A Vajdasági Rádió és Televízió hírportálja emlékeztet arra, hogy a lakóépületekben kötelező a tűzoltókészülékek megléte, a lakóknak pedig meg kell tanulniuk a kezelését.

A tűzoltóságnál elmondták azt is, hogy a lakóépületek tűzoltó-berendezéseinek nagy része sajnos nem működik, mivel nem ellenőrzik a szavatossági idejüket, és nem végzik el a szokásos ellenőrzésüket, nyomásutántöltésüket. Ennek az egyik oka valószínűleg az, hogy a tűzoltó-készülékek fenntartása és javítása sok pénzbe kerül.

A tűzoltó-készülékek és tűzoltó-berendezések ellenőrzéséért a Rendkívüli Helyzetek Felügyelősége a felelős. A felügyelőségen elmondták, ők a hatályos tűzvédelmi törvénnyel összhangban folyamatosan megvizsgálják és ellenőrzik a tűzoltó-készülékeket, az utóbbi időben többször is megbüntették a felelősöket, a pénzbírságok 10 000 dinártól több millió dinárig terjedtek.