2024. április 26., péntek
ELNÖKVÁLASZTÁS 2017

Kifogásolják a szabályokat

Az ellenzék nem támogatja a koszovói voksolással kapcsolatos szabályokat

Az Elég volt mozgalom, a Szerbiai Demokrata Párt és az Új Szerbia – Szerbia megmentéséért köztársasági parlamenti frakció attól tart, hogy az április 2-i elnökválasztáson Koszovóban szavazatlopást tervez elkövetni a hatalom. A Köztársasági Választási Bizottság (RIK) az éjszaka folyamán fogadta el az elnökválasztás Koszovón való megtartásáról szóló szabályzatot. Ennek értelmében a szavazást követően a szavazólapokat zsákokban először az adminisztratív határátkelőhelyre szállítanák, onnan pedig Vranjeba és Raškába, ahol megszámolnák a szavazatokat.

Az Elég volt mozgalom szerint több szempontból is kifogásolható a szabályzat. Egyrészről azért, mert Koszovóban a szavazóhelyeken a szavazóbizottságoknak mindössze három tagja lehet. Ezeket a tagokat kizárólag parlamenti politikai pártok javasolhatják. Az Elég volt szerint az is felfoghatatlan, hogy a Koszovóban összeállított jegyzőkönyvek csak azután válnak elérhetővé, hogy lejár a panasztevésre megszabott határidő. A káposztát ismét a kecske fogja őrizni, ugyanúgy, mint a tavalyi választások alkalmával, jegyzik meg az Elég volt mozgalom közleményében.

A Szerbiai Demokrata Párt alkotmányellenességgel és törvényellenességgel vádolta meg a hatalmat. Szintén közleményben arra emlékeztetett a párt, hogy a Szerbiai Alkotmánybíróság a 2014-es és a 2016-os, Koszovóban megtartott választások tekintetében is törvénytelenségeket állapított meg. Az alkotmánybíróság döntése kötelez, a RIK nem hozhatott volna olyan döntést, amely mentén megismétlődnek a korábbi törvényellenességek, írja a közleményben.

A Szerb Haladó Párt és Aleksandar Vučić miniszterelnök megcáfolták az ellenzékiek állításait. A haladók közleményben fejtik ki, badarság ilyen állításokkal sokkolni a közvéleményt. Ami pedig az SZDP közleményében említett alkotmánybírósági döntést illeti, az alkotmánybíróság csupán formális jellegű szabálytalanságokra mutatott rá, tették hozzá a haladók.