2024. április 26., péntek
A Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XXII. Találkozója

Nyolc nap, 17 előadás, 330 fellépő

Összeállt a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XXII. Találkozójának idei programja, március 23-a és április 1-je között 17 előadást láthat a közönség a szemlének idén otthont adó Bácsfeketehegyen. 8 nap alatt 330 fellépő lesz. Sok a szabadkai előadás, összesen 4 társulat mutatkozik be ebből a városból, van két újvidéki és két szajáni előadás is, de a szemle közönsége láthatja a házigazda bácsfeketehegyieket, valamint nagybecskereki, kishegyesi, topolyai, zentai, temerini, tóbai, kupuszinai és nagykikindai előadást is.

Hajvert Lódi Andrea, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet munkatársa elmondta, minőségében egy erős mezőnynek nézünk elébe.

– Két érdekességet emelnék ki: az előző évekhez képest nagyon sok a vígjáték és a 17-ből 4-nek vajdasági a szerzője. A négy vajdasági szerző egyike író, Csorba Béla, aki a temerinieknek írt darabot, a másik három szerző az adott csoport tagja, tehát maguknak írtak szöveget. Idén is vannak olyan társulatok, akiknek szakmabeli rendezője van, de továbbra is jellemző az is, hogy az amatőr színjátszók közül kerül ki a rendező.

Az, hogy változik, színesedik a találkozóra vitt előadások palettája annak is köszönhető, hogy a szemlén bemutatott előadásokat a zsűri részletesen elemzi, lehet találkozni a szakmával, lehet ötleteket, útmutatásokat kapni, segítik a színjátszók munkáját a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet képzései is, mint amilyen például a Vajdasági Magyar Amatőr és Diákszínjátszók Tábora, hétvégi képzések.

– A seregszemle fontos célja az is, hogy valóban seregszemle: jöjjenek, mutatkozzanak be, lássuk meg, hogy ki hol tart. Amikor meghirdetjük a rendezvényt, rögtön telefonálni is kezdünk, hogy ki hogy áll, készülnek-e, jönnek-e. A találkozó előtt nagyjából két hónappal már tudni szoktuk, hogy melyek azok a társulatok, ahol valami gond adódott. Ha szakmai segítségre van szükség, a társulatok számára adott a lehetőség, hogy kérhetnek háromszori segítségnyújtást: az intézet kifizeti vajdasági rendező, színész kiszállását az adott csapathoz, hogy motiválja őket, szakmailag segítsen. A zsűri értékelése is ad képet arról, hogy hol is tartanak a társulatok, az amatőr színjátszás, s a társulatok visszajelzései és a zsűri értékelése nyomán állítjuk össze az elkövetkezőkre tervezett képzéseket, hogy az azokon részt vevők valóban azt tudják kapni, amire leginkább szükség van. Sajnos, vannak olyan települések, ahol emberhiánnyal küzdenek, erre nem áll módunkban hatni – mondta beszélgetőtársunk.

A találkozó díjkiosztó gálaműsorán idén is kiosztásra kerülnek azok a díjak, amelyek a korábbi években is gazdára találtak. Átadásra kerül a találkozó két fődíja, a Pataki László-díj a találkozó legjobb, hagyományos keretek között megvalósított előadásáért, és a Bambach Róbert-díj a legjobb alternatív/új formákat kereső előadásért, emellett díjazzák a közösségteremtő tevékenységet, a legjobb férfi és legjobb női főszereplőket és mellékszereplőket, a legjobb színpadi beszédet, valamint közönségdíjakat és különdíjakat is kiosztanak.

Az idei találkozó zsűrijét Kovács Frigyes Jászai Mari-díjas színművész, egyetemi tanár, Magyar Attila Erzsébet-díjas színművész, a Tanyaszínház társulatvezetője és Táborosi Margaréta színművész, rendező-koreográfus, egyetemi tanár alkotja.

A szemle idején idén is megjelenik a Súgó, a találkozó szín- és hírlapja. Március 23-án 17.30-kor a kultúrotthonban fotókiállítás nyílik a Feketics Művelődési Egyesület amatőr színtársulatának életéből. A kiállítást Faragó Árpád nyugalmazott színművész nyitja meg. Március 25-én a kultúrotthonban Szerepben címmel színjátszó foglalkozásokat tartanak óvodásoknak, alsós és felsős diákoknak is.

A Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XXII. Találkozóját a díjátadó ünnepséget követően április 1-jén a 19 órakor kezdődő előadás zárja: az Újvidéki Színház mutatja be a L'uboslav Majera rendezte Kovácsok című produkcióját.

Az előadások ingyenesek, a szervezők – a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Feketics Művelődési Egyesület – mindenkit szeretettel várnak.