2024. április 26., péntek

Sok gyerek rosszul lett az országos úszóversenyen Óbecsén

A Szerb Úszószövetség szerint nem ételmérgezés miatt gyengélkedtek a versenyzők

Belgrádi sajtóértesülések szerint tömeges ételmérgezés gyanújával vittek be több mint húsz gyermeket szombaton az óbecsei egészségházba. A gyerekek a hétvégén a serdülők országos egyéni és csapatbajnokságán vettek részt Óbecsén. A versenynek több mint 300 résztvevője volt, közöttük 260 gyermek.

Boris Drobac, a Szerb Úszószövetség elnöke vasárnap kijelentette: a gyomorpanaszok miatt megvizsgált gyerekek közül egyet sem kellett kórházi ellátásban részesíteni, és semmi sem utal ételmérgezésre. Drobac elmondása szerint a szombaton gyengélkedő gyerekek közül többen vasárnap már részt is vettek a versenyen, mások csak nézőkén kísérték figyelemmel az eseményeket, néhányukat pedig hazavittek a szüleik.
Drobac a Tanjugnak arról beszélt, hogy mivel a gyerekeket több helyen szállásolták el, és eltérő ételeket fogyasztottak, a panaszok oka nem lehet ételmérgezés, de a felügyelőség mintát vett az ételekből, pontosabbat ezeknek a vizsgálatoknak az eredményei után lehet majd tudni. Szerinte valószínűleg vírus okozhatta a rosszulléteket, ami az érzékenyebbeknél gyakran előfordul környzetváltozáskor, vagy amikor a megszokottól eltérő minőségű vizet isznak.
Megkeresésünkre Dejan Terzić sporttal és ifjúsággal megbízott óbecsei tanácstag elmondta: a sporteseményt nem az önkormányzat vagy a községi sportszövetség szervezte, a versenyzők szállásáról és étkeztetéséről is a Szerb Úszószövetség gondoskodott, így bővebb felvilágosítással nem tud szolgálni ebben az ügyben. A Szerb Úszószövetség azt ígérte, hivatalos közleménnyel reagál majd az óbecsei eseményekre.