2024. április 26., péntek
ELNÖKVÁLASZTÁS 2017

Racionális döntést kell hoznunk

Lakossági fórumot tartottak Topolyán a közelgő szerbiai elnökválasztás témájára. A Művelődési Ház zsúfolásig megtelt mozitermében a felszólalók elsősorban arról beszéltek, hogy a Szerb Haladó Párttal az elmúlt időszakban korrekt partnerséget sikerült kialakítani önkormányzati, tartományi és köztársasági szinten egyaránt.

A vajdasági magyarok számára stratégiailag fontos projektumok folytatása, és a továbbiak megvalósítása pedig csakis egy olyan stabil politikai légkörben valósítható meg, amit a hatalmi koalíció jelöltjének győzelme szavatolhat. A Vajdasági Magyar Szövetség, mint a hatalmi koalíció része, támogatja a jelenlegi miniszterelnök jelölését. Aleksandar Vučić győzelme esetén a VMSZ pozíciói tovább erősödhetnek, azzal pedig az itt élő magyarok érdekérvényesítő képességét lehet javítani. Fremond Árpád parlamenti képviselő, a VMSZ topolyai községi szervezetének elnöke elmondta, a vajdasági magyar közösség számára egyáltalán nem mindegy, mi lesz a választás eredménye. Racionális döntést kell hoznunk, mert a pozícióinkat, a folytonosságot csak így lehet megőrizni. Kitért a topolyai község területén elért eredményekre, amit helyi szinten a Szerb Haladó Párttal a kölcsönös tisztelet és megbecsülés alapján sikerült elérni. A cél, hogy ez a magyar önkormányzat továbbra is megmaradjon magyarnak. Egyben viszont hangsúlyozta, hogy a község valamennyi polgárának érdekeit szem előtt tartják. Nemcsak a városban, a falvakban is folyamatosak a fejlesztések, a kiváló együttműködésnek köszönhetően.
Kerekes Zoltán, Kishegyes község alpolgármestere hangsúlyozta, hogy ebben az önkormányzatban is hatékonyan működik a VMSZ–SZHP koalíció. A VMSZ-nek nyolc, míg a haladóknak tíz képviselője van a 25 tagú képviselő-testületben, a viszony pedig a kölcsönös megbecsülés alapján kiváló. Nincs alá- és fölérendelő viszony.
Erdély Lenke, a VMSZ frakcióvezetője a tartományi parlamentben és harmadik felszólalóként elmondta, ezen a szinten korábban a Demokrata Párt volt a VMSZ koalíciós partnere. A haladókkal alig 10 hónapos az együttműködés, de a VMSZ-nek soha nem volt még ennyi tartományi tisztségviselője, mint most.
Pásztor Bálint, a VMSZ parlamenti képviselője a lakossági fórumon elmondta, hogy a vajdasági magyaroknak ezúttal is racionális döntést kell hozniuk. Figyelembe kell venni, hogy nem mi magyarok döntjük el azt, ki élvezi a legnagyobb támogatottságot országos szinten. Ezt elsősorban a többség dönti el, és a többség a legutóbbi választásokon a haladóknak szavazott bizalmat. Egyesek számára talán egyszerűbb leragadni a múltba és ismét feltépni a fájó sebeket, de attól még nem lesznek utak építve, nem javul az egészségügyi ellátás, nem lesz jobb az itt élők élete. A vajdasági magyar közösség pozíciói is megerősödnek azzal, ha Aleksandar Vučić győz az április 2-ai államfőválasztáson. Ezek a szempontok a VMSZ számára rövid-, közép- és hosszú távon is fontosak – mondta Pásztor Bálint. Mindenkinek van múltja, és nekünk is van emlékezetünk! Mégis, most a jelennel és a jövővel kell foglalkozni. A hatalmi koalíció jelöltjét nem a múltja miatt támogatjuk, hanem amit az elmúlt néhány évben bizonyított! – fogalmazott.