2024. április 26., péntek

Hogy folytatni tudják az életüket

Az ENSZ folyamatosan valósítja meg azokat a programokat, amelyek a nők és a gyerekek, a családi erőszak áldozatainak megsegítésére, megvédésére irányul – hallottuk Maja Branković Đunđićtól, az ENSZ fejlesztési programjának koordinátorától a bántalmazott nők anyagi támogatása kapcsán szervezett szaktanácskozáson Újvidéken.

– A nők gazdasági megsegítése innovatív gyakorlati kezdeményezés nemcsak Vajdaságban, hanem egész Európában. Mivel kevés olyan tapasztalat van, ahol ezek a programok eredményesek, érdekünk, hogy a jó tapasztalatainkat más környezetben is hasznosítsák – mondta Branković Đunđić.
A tanácskozásra kragujevaci szakemberek érkeztek, szociális munkások, az Oaza sigurnosti (Biztonság Oázisa) nonprofit szervezet képviselői. Azon két-három éve Vajdaságban stabilan működő, életképes programok iránt érdeklődtek, amelyekről úgy vélik, hogy náluk is eredményes lesz.
Illés Marina, a tartományi szociálpolitikai, demográfiai és nemi esélyegyenlőségi titkárság szakmunkatársa beszámolt arról, hogy 2014 óta fáradoznak tartományi szinten a nők gazdasági megerősítésén. A program során 24 munkaadót támogattak, akik 24 nőnek biztosítottak munkát.
– Amikor a nő feljelenti a hatóságoknak az erőszakoskodót, első és legfontosabb biztonságának a védelme. A mi feladatunk viszont a nő későbbi támogatása, és erre abban a fázisban kerül sor, amikor eldönti, hogy kilép az erőszakos kapcsolatból. A programon keresztül segíteni szeretnénk, hogy minél könnyebben folytathassa az életét. Állandóan kapcsolatban vagyunk a szociális központokkal, a program ugyanis szociális központok és civil szervezetek bevonásával alakult ki. A munkaadók jelentkeznek a pályázatunkra, megjelölik, milyen munkaerőre van szükségük, mi pedig kapcsolatba lépünk a szociális központtal. Az adataikból megtudjuk, van-e olyan személy, aki felkészült arra, hogy munkába lépjen. Nem minden nő képes munkát vállalni, ezért fontos, hogy pszichikailag is erősítsük őket.
Minden eset egyedi. Nemcsak gazdasági erősítésről van szó, hanem arról, hogy a nő számára biztonságos időszakot teremtsünk, amely alatt elintézheti más ügyeit is, például a gyerek gondozását, lakáskörülményeit, sőt egyéb szakképesítést szerezhet, hogy utána biztosabban tudja folytatni az életét. Rendkívül fontos a lelki támogatás, amelyet a civil szervezetek nyújtanak. A programunkkal támogatott nők 41–50 évesek, középiskolai végzettségűek. A tanácskozáson megvitatjuk, hogy a bevált segítési modelleket hogyan lehet alkalmazni más városokban – nyilatkozta a tartományi szociálpolitikai, demográfiai és nemi esélyegyenlőségi titkárság munkatársa.