2024. április 26., péntek

Jövőre megkezdik a városi hővezetékek felújítását

Óbecsén az elmúlt hetekben meghibásodás miatt többször is szünetelt a távfűtés

Az utóbbi időben több alkalommal is hidegek maradtak a távfűtött lakások radiátorai Óbecsén, legutóbb például hétfőn nem volt távfűtés a város egy részén.

A Petőfi Sándor és Svetozar Marković utca sarkán bekövetkező legutóbbi meghibásodást egy nap alatt sikerült helyrehozniuk a szakembereknek, de a hónap elején két nap is beletelt, mire a Toplana munkásai megtalálták, hol is történt a csőtörés.
Dejan Vuković, a Toplana Közvállalat igazgatója szerint a meghibásodások fő oka a hővezetékek elöregedése, de emellett a hálózat kiépítésekor alkalmazott egyes műszaki megoldások is hozzájárulnak ahhoz, hogy bizonyos helyeken idővel csőtörés következik be. Ezeket a hibákat a hálózat teljes felújításával lehet csak kiküszöbölni, ehhez már el is készültek a tervek, amelyeknek a megvalósítását jövőre szeretnék megkezdeni Óbecsén. A kivitelezéshez szükséges több mint egymillió eurót a KfW banktól felvett hitelből szeretnék biztosítani.
A február eleji meghibásodáskor azért nem tudott a Toplana azonnal intézkedni, mert a csőtörés egy lakatlan házban történt, és a hibaforrást már csak akkor tudták jelenteni a szomszédok, amikor gőz szállt fel a házból. Vuković elmondása szerint a lakatlan, fűtetlen ingatlanokban a nagy hidegben befagyhatnak az alállomások, de a vállalatnak sajnos nincs nyilvántartása az ilyen házakról.
– Vannak olyan fogyasztóink, akik külföldre költöztek, és olyanok is, akik itthon vannak, de nem fűtenek távhővel. Az előttünk álló egyik feladat az, hogy a nyár folyamán új adatbázist hozzunk létre, amelyből egyértelműen kiderül, hogy mely házak üresek. Ezeknek a tulajdonosaival a fűtési idény kezdete előtt fel kell vennünk a kapcsolatot, hogy elkerüljük a február elejihez hasonló esetet – mondta Dejan Vuković.
Az igazgató szerint ettől eltekintve a rendszer jól működik, és a gázellátás folyamatos, de a harmincéves vezetékeken minden bizonnyal továbbra is lesznek időnként meghibásodások, amelyek miatt pár órára szüneteltetni kell majd a távhőszolgáltatást.