2024. április 26., péntek

Zágráb támogatja Koszovó függetlenségét és területi épségét

Horvátország támogatja Koszovó függetlenségét és területi épségét, valamint segíteni kívánja intézményei megerősödését, továbbá az Európai Unió és Koszovó közötti stabilizációs és társulási megállapodás mielőbbi végrehajtását - mondta Davor Stier horvát külügyminiszter, miután Enver Hoxhaj koszovói külügyminiszterrel folytatott tárgyalásokat hétfőn Zágrábban.

"Koszovóval európai partnerségi megállapodást kötöttünk, amelyen keresztül lengyel és német szakemberekkel együttműködve tovább segítjük Koszovó intézményeinek megerősödését és a stabilizációs és társulási megállapodás mielőbbi végrehajtását" - hangsúlyozta Stier.
A horvát tárcavezető beszámolt arról, hogy a két minisztérium között kiváló a kapcsolat, valamint bejelentette a gazdasági együttműködés erősödését is.
Enver Hoxhaj megköszönte Horvátország támogatását Koszovó függetlenségi törekvéseiben.
"Köszönjük Horvátország közbenjárását az európai intézményeknél (...) ugyanakkor a kiváló politikai együttműködés további erősítése mellett kiemelkedő gazdasági együttműködést is szeretnénk két ország között" - mondta Hoxhaj.
A koszovói tárcavezető beszélt az Észak-Koszovóban kialakult aktuális helyzetről is. Elmondta, hogy mielőbb megszeretnénk alakítani a koszovói szerb települések közösségét, de úgy értékelte, hogy a szerb képviselők távolmaradása a parlamenti ülésekről azt mutatja, erre "Belgrádban nincs politikai hajlandóság".
Kiemelte, hogy szó sincs arról, hogy a szerb települések közössége bármilyen végrehajtó hatalommal rendelkezne, szavai szerint integrálni kívánják a szerb kisebbséget (a koszovói társadalomba) az alkotmányban előírtak és az Ahtisaari-terv alapján. "Elfogadhatatlan, hogy a szerb települések közössége egyfajta meghosszabbított keze legyen Belgrádnak" - húzta alá.