2024. április 26., péntek

Pályázatokkal a fejlesztésért

Információs pult a gyógyfürdőben

Január 31-én zárultak a Magyarország–Szerbia határon átnyúló programok, amelyekben Magyarkanizsa község igyekezett aktívan részt venni. Több ágazatban pályáztak a kultúrától a hagyományőrzésen át a vízgazdálkodásig, a szociális munkahelyteremtésig, de az idegenforgalom fejlesztése is szerepelt a palettán.

Az egyik ilyen pályázat eredményeként, amely az idegenforgalmi fejlesztésre vonatkozott a 2016. év folyamán, a gyógyfürdőbe került egy információs pult. Az informatikai eszköz azt a célt szolgálja, hogy az ide látogató turisták minél többet minél gyorsabban megtudjanak a régióról, és minél több szolgáltatást tudjanak igénybe venni. Ezen a pályázaton az öt ilyen informatikai eszközből három került a községbe, kettő Magyarkanizsára és egy Tóthfaluba.

Fejsztámer Róbert polgármester az európai uniós és a nemzetközi együttműködés mellett a helyi, tartományi, köztársasági szintű pályázatokról is beszámolt.

Fejsztámer Róbert (Puskás Károly felvétele)

Fejsztámer Róbert (Puskás Károly felvétele)

– Az új év kezdetével új pályázatok indultak el, de 2016 második felében megközelítőleg 35 millió dinár értékben nyertünk különböző tartalmakra támogatást. Volt ezek között vízgazdálkodás, csatornafelújítás, gazdasági, kulturális és oktatási jellegű beadvány is. Próbálunk egyensúlyt találni az intézmény és a költségvetés-használók között, hogy mindenki részesülni tudjon ezekből a pályázatokból, és természetesen, mivel nekünk tizenhárom településünk van, ezért őket is mindig számba kell venni, hogy kinél mik a fejlesztési elképzelések. Ez év első ciklusában a nagyberuházási igazgatóság pályázata a kiemelendő, ahol a hét kategóriából hatban adtunk át pályázatokat, amelyeknek a napokban zajlik az elbírálása. Bízom benne, hogy azokon a területeken, ami nekünk prioritás – gazdaság, mezőgazdaság, idegenforgalom –, nyerni fogunk, de az oktatás és a kulturális infrastruktúra terén is megközelítőleg 70 millió dinár értékben adtunk át pályázatot. A napokban pedig a köztársaság által kiírt, gazdaságfejlesztésre vonatkozó lehetőség az aktuális.

A polgármester elmondta még, hogy a horgosi művelődési ház az év második felében elkezdi a rendes működését, és bízik benne, hogy a horgosi kerékpárutat a Magyarkanizsára vezető teljes szakaszában be tudják fejezni az év végéig. Tervben van a horgosi ipari zóna fejlesztése, hasznosíthatósága. Nagy hangsúlyt kap az idegenforgalom fejlesztése a gyógyfürdő komplexumában és a Tisza-parton is. A falvakban a mezőgazdasági feldolgozóiparra, a kulturális és oktatási intézményekre lesznek különös tekintettel.

Mivel a Magyarkanizsai Gyógyfürdő medencerészlege korlátozott időben vehető használatba, a polgármester erre is kitért a beszámolójában:

– Az aktuális beruházás kapcsán megemlítendő, hogy ez a pályázati beadvány még 2016-ban került átadásra a gazdasági titkárság részére, és még az év végén jóváhagyták a támogatást, ahová a fürdő és az önkormányzat is befektet, társfinanszírozást vállal.

Dr. Slobodanka Drndarski (Puskás Károly felvétele)

Dr. Slobodanka Drndarski (Puskás Károly felvétele)

Dr. Slobodanka Drndarski, a rehabilitációs szakkórház igazgatója lapunk olvasóit tájékoztatva kifejtette, hogy a medence blokkjánál végeznek felújítási munkálatokat, amelyek értéke mintegy 25 millió dinár. Ebből tízmilliót pályázaton nyertek, tizenötöt ők tesznek hozzá, az önkormányzat pedig 100 ezerrel támogatja. A tervezetten hatvan napig tartó munkálatok, amelyekhez február elején láttak hozzá, várhatóan április közepén be is fejeződnek. De vannak további, a fejlesztést illető terveik is, amelyekben helyet kap a vizesblokk felújítása, a vízelvezető hálózat cseréje az Aquamarin épületnél, illetve egy kisebb, kültéri medence létrehozása.