2024. április 26., péntek

Az európai Amazonas közös védelmében

Az Ausztrián, Szlovénián, Horvátországon, Magyarországon átfolyó Dráva és Mura alsó szakasza, valamint a Duna középrésze hosszú, zöld folyosót képez a régióban, ami csaknem egymillió hektáros területen alkot természeti és kulturális rezervátumot.

Az említett államok már 1993-tól fogva a civilek és a kormányzatok összefogása mentén ennek a területnek a fokozott védelmén ügyködnek. Hat évvel ezelőtt ez a vállalt küldetés az UNESCO-misszióhoz csatlakozva a Mura–Dráva–Duna rezervátum bioszférát megőrző programjának részévé vált, ami a világon egyedülálló módon öt államot kapcsol össze, és közismerten az Európai Amazonas elnevezetéssel illetik.
Az említetett országok 11 civil egyesülete és a helyi önkormányzatok környezetvédelmi szervezetei február elején megállapodtak a folyami útvonal minél dinamikusabb és összehangoltabb védelme és fejlesztése érdekében történő feladatok végrehajtásáról. A meghozott együttműködési terv két és fél éves időszakot ölel föl.
A biorezervátum mentén hálózatba kapcsolják az iskolákat a környezetvédelmi oktatás és a természetvédelem iránti érzék fejlesztése érdekében. Szerbiában ez a projekt a Felső-Duna mente és a Karađorđevo speciális természetvédelmi övezeteket érinti, a céleszközökből pedig a Tartományi Környezetvédelmi Intézetben kiállítótermet is adaptálnak.