2024. április 26., péntek

Mozgassuk meg gyermekeinket!

A tanítók képzésével Zomborban kezdődött meg az alsós diákok napi 15 perces fizikai aktivizálását segítő projektum

Mozgassuk meg gyermekeinket! elnevezéssel indult el az oktatási minisztérium napi 15 perces fizikai aktivitást célzó projektuma, amelynek első lépéseként képzést szerveztek a tanítók számára. A napi 15 perces korrekciós gimnasztikai feladatokat ugyanis a tanítók végzik majd az alsós diákjaikkal, bár azt még nem tudni, hogy ezt órák előtt, órák után vagy a nagyszünetet felhasználva teszik majd.

Pénteken az országban az első képzésre az észak-bácskai körzet 73 iskolájából 73 pedagógus érkezett a zombori Dositej Obradović Általános Iskolába, hogy Jasna Đukić és Goran Petrović tornatanároktól elméleti alapokat, a délutáni műhelymunkákon pedig konkrét gyakorlatokat sajátítsanak el, s visszatérve anyaintézményükbe majd átadhassák ismereteiket kollégáiknak.

A képzésen részt vevőket üdvözölve Dragana Milovanović, az oktatási minisztérium szaktanácsadója elmondta, az elsőtől negyedik osztályig terjedő időszak egy érzékeny periódus, ekkor lehet az egészséges élethez szükséges szokásokat kialakítani, s reményét fejezte ki, hogy ennek a projektumnak meglesz a hozománya, s sikerül a mindennapi mozgást szokássá téve elősegíteni a gyermek minél egészségesebb fejlődését. Ezt erősítette meg Simeon Milanov, a képzésnek otthont adó iskola igazgatója is. Mint hangsúlyozta, fontos lenne, hogy a diákok minél többen és többet foglalkozzanak sporttal, a képzés után a tanultak pedig máris alkalmazhatóak az iskolákban. Nem kötelező jelleggel, hiszen ez a minisztérium részéről csak javaslat, de az iskolaigazgató bízik benne, hogy mind több tanító végzi majd el a korrekciós gyakorlatokat a tanulókkal.

A képzésen részt vevő pedagógusok nem kívántak nyilatkozni, ám egymás között hangot adtak a dilemmáiknak: azzal egyet értenek, hogy a tanulókat mozgatni kell, felfrissíteni, ám ez a program a megfogalmazott célja szerint a gyerekek elhízását hivatott megakadályozni, de vajon mennyit tud ebben segíteni a tanító által vezényelt napi 10–15 perces néhány tornagyakorlat, ha otthon a gyerekek nem mozognak, hanem inkább ülnek a számítógép előtt. Akinek pedig gerincferdülése vagy lúdtalpa van, annak a gyermeknek pedig ennél szakmaibb segítségre van szüksége.

A Mozgassuk meg gyermekeinket! projektum szervezője az oktatási minisztérium, koordinátora a Szerbiai Testnevelőtanárok Szövetsége, szponzora pedig a Knjaz Miloš vállalat.