2024. április 26., péntek

Fókuszban a mangalicatenyésztés

Szakmai fórum Topolyán

A magyarországi Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete (MOE) Topolya Község Fejlesztési Társulása társszervezésében, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet szakmai támogatásával február 23-án Topolyán szakmai fórumot szervez.

A Darányi Ignác Terv keretében sorra kerülő rendezvény a génmegőrzést és az őshonos állattenyésztés népszerűsítését célozza meg. Magyarországon a mangalicatenyésztés mára már nemzeti szimbólummá vált, amely a magyar mezőgazdaság zászlóvivője a nagyvilágban.

Az évekkel ezelőtt megkezdett közös munka a topolyai állomással egy újabb mérföldkövéhez érkezett: a február 23-ai fórumon részt vesznek a magyarországi és vajdasági kormányzati döntéshozók, szakmai partnerszervezetek és háttérintézmények képviselői, valamint a vajdasági mangalicatenyésztők és a tenyésztés iránt érdeklődő gazdálkodók. A találkozó lehetőséget teremt az érdemi szakmai konzultációra, a további együttműködések kialakítására.

A fórum elsődleges célja a mangalicatenyésztés magyarországi és vajdasági gyakorlatának bemutatásával a tapasztalatok megismerése és azok kicserélése. A találkozó feladata, hogy a mangalicatenyésztés nemzetközi kihívásainak és lehetőségeinek feltárásával a jelenkor támasztotta kérdésekre előremutató válaszokat adjon és kezdeményezze, elősegítse a tenyésztők nemzetközi integrációját.

 A február 23-án, csütörtökön a Capriolo Étteremben sorra kerülő szakmai találkozó bevezetőben Balassa Endre programkoordinátor (Topolya Község Fejlesztési Társulása), Fremond Árpád parlamenti képviselő, a Szerb Parlament Mezőgazdasági Bizottságának alelnöke, dr. Mezei Dávid agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár, Tóth Péter elnök, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke és Molnár György, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet igazgatója mond köszöntőt. Szakmai előadások hangzanak el a következő témákkal:

A mangalica helye, szerepe és lehetőségei a nagyvilágban (múlt-jelen-jövő), előadó: Tóth Péter elnök (MOE), Kormányzati eszközök az őshonos állatfajták fenntartásában, előadó: Szépe Ferenc főosztályvezető (Mezőgazdasági Főosztály, FM), A mangalicatenyésztéssel járó törzskönyvezési és tenyésztési feladatok, előadó: Papp Csaba tenyésztésvezető (MOE), Terepi, gyakorlati tapasztalatok, kihívások, előadó Gulyás Péter elnök, Mangalicatenyésztők Vajdasági Egyesülete, Az őshonos fajták tenyésztésének jogi környezete, tudományos háttere, és kilátások Szerbiában, előadó: dr. Könyves Tibor, a John Naisbitt Egyetem Biofarming mezőgazdasági kar dékánja, Állapotok és lehetőségek a formális és nonformális oktatásban a mangalica népszerűsítésére, előadó: Fenyvesi Árpád, Mezőgazdasági középiskola Topolya, a tangazdaság vezetője.

A rendezvény közös ebéddel és helyitermék-bemutatóval zárul. A részvétel ingyenes, de jelentkezéshez kötött, amit a szervezők visszaigazolnak!

Részletes információ és bejelentkezés: Topolya Község Fejlesztési Társulása, +381-(0)24 712 403, bendre@stcable.rs