2024. április 26., péntek

Én a szabadságot választottam

Magyarok a Szovjetunió táboraiban (1944–1956) címmel kiállítás nyílt az Európa Kollégiumban

Tegnap este Csibi Krisztina, a Magyarság Házának igazgatója nyitotta meg a Magyarok a Szovjetunió táboraiban (1944–1956) című kiállítást az újvidéki Európa Kollégiumban.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

A rendezvényt a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai foglyok és kényszermunkások emléke alkalmából tartották meg. A kiállítást dr. Marinovich Endre, a VERITAS Történetkutató Intézet főigazgató-helyettese mutatta be. Ez alkalomból a jelenlevőket Snejder-Sára Ildikó, a diákotthon megbízott igazgatónője, valamint Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke köszöntötte.

– A több mint hét évtizeddel ezelőtt történtekről ma sem tudunk eleget, pedig a makacs tények tanúsága szerint a második világháború utolsó szakaszában a szovjet megszállás alá került Kelet-Európa országaiból sok százezer embert vittek el, akiknek több mint a fele sohasem tért vissza a szülőföldjére. Az akkori Magyarországról – így a Délvidékről is – hadifoglyokat és polgári lakosokat egyaránt elhurcoltak, és bár Vajdaságban a szovjetek nem rendezkedtek be megszállóként, de átvonulásuk során számos atrocitást követtek el a polgári lakossággal szemben.

A tavaly decemberben épp itt, az Európa Kollégiumban megtartott tudományos konferenciánknak, továbbá a most Újvidéken és február 17-én Zentán nyíló kiállításnak sem lehet más célja, mint a totalitárius bolsevista, kommunista diktatúrával kapcsolatos eddigi, illetve legújabb kutatások eredményeinek megismertetése, mindenekelőtt a vajdasági magyar fiatalokkal és az érdeklődő közönséggel – mutatott rá Hajnal Jenő.

A megnyitó után 19 órától monodrámát vittek színre: Én a szabadságot választottam – Egy szovjet tisztviselő politikai és magánélete, Viktor Kravcsenko azonos című regényéből készült egyszemélyes kiállítványt, Balázs Zoltán előadásában.