2024. április 26., péntek

Tíz év után sincs meg a gyilkos

A hattagú horgosi Szalma család tagjait két évvel korábban ölték meg, mint Momir Lazić zentai ügyvédet

Ha lehetne azt mondani, hogy egy gyilkosság jubilál, akkor ez érvényes lenne az immár kerek tíz éve felderítetlen zentai ügyvédgyilkosságra. Továbbra is homály fedi ugyanis, hogy ki lőtte agyon 2007. február 1-jén az esti órákban zentai lakásában Momir Lazić ügyvédet, kinek állt útjában, ki lehetett a kivégzés értelmi szerzője. A holtpontra jutott nyomozás első éveiben még a rendőrség csak-csak nyilatkozgatott, hogy jó nyomon vannak, számos részletet kiderítettek, bár még hiányzik a perdöntő bizonyíték, amely alapján a lehetséges elkövetők ellen eljárást lehetne indítani.

Idővel azután szinte már feledésbe merült a tíz évvel ezelőtti ügyvédgyilkosság, bár az áldozat öccse a média segítségével többször is megpróbált nyomást gyakorolni a bűnüldöző szervekre, de mindez a kétségbeesett próbálkozás nem hozott eredményt. A gyilkos és felbujtója vagy felbujtói továbbra is büntetlenek maradtak. Szárnyra keltek olyan híresztelések, hogy az ügyvédgyilkosság szálai Koszovóig vezetnek, amit arra alapoztak a „jól értesült források”, hogy Momir Lazić ügyvédi praxisa előtt a zentai bíróság bírójaként több munkatársával rendszeresen járt Koszovóba segíteni az ott felgyülemlett megoldatlan perek, bírósági eljárások lefolytatásában. Ezekben az években bírói ténykedésével ellenségeket szerzett magának az akkor még Szerbia szerves részét alkotó tartományban, és később az általa elítéltek közül állhatott rajta bosszút valaki.

A koszovói kapcsolat enyhén szólva is spekulációnak tűnhet, de ha nincs semmilyen megoldás egy rejtélyes gyilkosságra, akkor minden lehetséges szálat meg kell vizsgálni az ügyben. Egyelőre azonban marad a rejtély, hogy ki végezte ki több pisztolylövéssel közvetlen közelről a saját házában Momir Lazić ügyvédet.

Az ügyvédgyilkosságnál is szörnyűbb bűntettet, a horgosi hattagú Szalma család brutális kiirtását is homály fedi immár 12 éve. Egy tucat év nem volt elegendő arra, hogy a rendőrség a tettesek nyomára akadjon. Horgoson 2005. január 24-én brutális kegyetlenséggel likvidálták a hattagú Szalma családot. De még az sem teljesen bizonyos, hogy melyik napon követték el a szörnyű bűncselekményt, mivel a szomszédoknak, rokonoknak csak egy hét elmúltával tűnt föl, hogy valami nincs rendben a Szalma család háza táján, mivel senki sem mutatkozott közülük a faluban, a gyerekek pedig nem mentek iskolába.

Hét-nyolc nap is elmúlt, mire a két egymás mellé épült horgosi családi házban február 1-jén rábukkantak a hat áldozat vérbe fagyott tetemére. A gyilkosok elsőként a régebbi házban végeztek a nagyszülőkkel, az éj leple alatt csendben hatoltak be, és késsel ölték meg a 65 éves Szalma Józsefet és 59 éves nejét. Az újonnan épült házban lakott a 40 éves Nándor és 34 éves felesége, Nelli, valamint a két gyerekük, a 8 éves Bettina és a 12 éves Dávid. A kegyetlen gyilkosok nem kímélték a gyerekeket sem. Feltehetően hangtompítós fegyverrel végeztek velük.

A családirtás ügyében a nyomozást kezdetektől fogva a szervezett bűnözés elleni ügyészség és a szabadkai felsőbb ügyészség vezette, vagy vezeti mind a mai napig, hiszen az ügy nincs lezárva. Az évek múlásával mind kevesebb a remény, hogy valaha is megoldódik a vidékünkön példátlan, hat áldozattal járó gyilkosság rejtélye. Mind a mai napig csak egy szűkszavú közlemény látott napvilágot a borzalmas horgosi gyilkolásról.

Az üggyel kapcsolatban a Novosti még tavaly is azt írta: „Megbízható adataink vannak arra vonatkozóan, hogy a Szalma családot a házukban tartott gyémántok miatt ölték meg. A drágakövek egy része ékszerekbe volt beépítve. A bűntényt feltehetően haszonlesésből követték el, mert a házat felforgatták, de a pénz nem érdekelte a gyilkosokat. A helyszínelés során ugyanis több ezer eurót találtak a házban. A bűnbanda tagjai a pénzt hátrahagyva feltehetően a nyomozást akarták más irányba terelni.”

Szalma Nándor üzletember volt, almával kereskedett, de magának is volt tekintélyes almaültetvénye. Egyesek azonban tudni vélték, hogy alkohol- és cigarettacsempészet is volt a dologban, s hogy Magyarországon is törvénybe ütköző cselekményekbe keveredett. Azt beszélték, nagyon gazdagok voltak, és nagy vagyon maradt hátra utánuk. A horgosi ház és telek, gyümölcsös mellett hűtőház és több befejezetlen épület a falu központjában, de volt két szép házuk Szeged környékén is. A rendőrség állítólag több mint 13 000 euró készpénzt talált a gyilkosságok helyszínén.

A rendőrség már a gyilkosság felfedezését követő napon és azok után is kihallgatott mindenkit, aki Szalma Nándor üzleti kapcsolatairól bármit is tudhatott Horgoson. A nyomozók arra a következtetésre jutottak, hogy a gyilkosságokat csakis Szalma Szeged környékén élő üzlettársa rendelhette meg, miután Nándor jelentős összegű kölcsönt vett föl tőle, s azt nem tudta megadni.

A véres tömeggyilkosság évfordulóján minden évben újra és újra felmerül a kérdés: hogyan lehetséges, hogy ennyi év után sem sikerült felderíteni a Szalma család kiirtásának a körülményeit, a gyilkosság indítékait, az elkövetők és megbízóik kilétét?