2024. április 26., péntek
BÁCSKOSSUTHFALVI PIAC

Szerény kínálat

Az idősebb bácskossuthfalvi vagy környékbeli polgárok még emlékezhetnek arra, hogy egykor nem csak szerdán gyülekeztek az emberek a piactéren.

Téli piac Bácskossuthfalván (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Téli piac Bácskossuthfalván (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Valaha vasárnap az istentiszteletre, vagy a misére jövet-menet is zsongó méhkas volt a település központja. Az egykori életforma ma már a múltba veszett, s a szerdai falusi piacok kínálata a zimankós időben igen szerénynek mondható. Ha viszont szép az idő és nem kell a fagytól tartani, akkor nyolcvannál is több piacos asztalra váltanak manapság is bérletet Bácskossuthfalván a helyi és a környékbeli árusok – tudtuk meg Natkai Gábortól, a bácskossuthfalvi Helyi Közösség közművesítési feladatokkal megbízott illetékesétől.

-Télen lényegesen kevesebb árus vállalja a fagyoskodást, illetve azt, hogy a termékében kár keletkezzen a rendkívül alacsony hőmérséklet miatt. Ez különösen érvényes az őstermelőkre, akik zöldségeket és gyümölcsöket hoznak a kedvező árak miatt kijáró vevőknek. Persze azért akadnak olyan árusok is, akik a bevétel kiesése miatt nem engedhetik meg maguknak az otthon maradást. A bácskossuthfalvi piacon termelőktől és viszonteladóktól is meg tudják vásárolni a konyhára valót.

Arra, hogy valaki egyéves bérletet vásároljon a bácskossuthfalvi piacon, fel kell mutatnia egy termelői igazolást, vagy a kisipari tevékenységét valamilyen módon bizonyító iratot. Egy fedett asztalért 8000 dinárt kérnek egy évre. E mellé még 100 dináros alkalmankénti piaci pénzt is kell fizetni. Abban az esetben, ha valakinek nincs bérlete, ez a helypénz 200 dinárba kerül.